Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Magere tijden voor Engelse uienhandel
De spotprijs voor uien in het Verenigd Koninkrijk ligt momenteel boven het gemiddelde maar is niet per se sterk. Volgens Colin Galbraith van Moorhouse and Mohan komt dit omdat de grootste belangstelling voor uien ligt bij uien die niet in koelopslag liggen. Er is sprake van uien die door mochten groeien wegens een late zomer. Hierdoor werden de uien erg groot, maar werden ze ook minder lang houdbaar en moesten ze dus verkocht worden.
Een groot percentage van de Britse uien zijn bedoeld om verkocht te worden inn verpakking voor supermarkten. Deze uien hebben niets te maken met enige vorm van prijsschommelingen. Dit geldt ook voor uien die per contract verkocht worden voor verwerking. Het aantal uien in een vrijemarktsituatie is daardoor relatief laag.
"Dit wordt echter verlaagd rond deze tijd als telers uien moeten produceren met een verpakkingsformaat. De uien die volgens de eisen van supermarkten worden geteeld hebben veel grotere volumes dan wenselijk en deze uien komen in de spotmarkt terecht," legt Galbraith uit.
"Dit zal veranderen als telers overstappen op koelopslag. Dat zijn geboorde uien en niet de uien met grote afmetingen. Als dit gebeurt zal de handel veranderen en breken er magere tijden aan."
Vanuit een Europees uitgangspunt zijn er aanzienlijke voorraden aan uien in Europa, maar die missen de individuele grootte per bol. Met name veel Oost-Europese telers hebben de marktomstandigheden verkeerd geïnterpreteerd en denken dat alle uien waardevol zijn. "Dat is niet zo. Grote uien zullen uitverkocht raken, maar alles onder de 70 mm zal uiteindelijk een markt krijgen waarin de prijzen snel zakken, terwijl de grotere uien premium prijzen zullen blijven krijgen."
"Er wordt gedacht dat er een uientekort ontstaat als de exportvraag door blijft gaan in Nederland, maar ik weet niet zeker of dit meer hoop dan realisme is. Ik ben er niet van overtuigd dat de handel omhoog gedreven wordt, in plaats van dat er sprake is van een echt tekort," vervolgt Galbraith.