Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"80% van uien voldoet niet aan kwaliteitsnorm Brazilië"

Piet van Liere houdt uientelers geen Braziliaanse worst voor

Tholen - Tijdens de Themadag Uien van Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) in Dronten nam exporteur Piet van Liere woensdag 20 januari de massaal opgekomen uientelers mee 'op reis' naar Afrika en Zuid-Amerika, bestemmingen die vorig jaar seizoen goed waren voor respectievelijk 445.000 ton en 115.000 ton Nederlandse uien. Vorig jaar redde Brazilië het Nederlandse uienseizoen, maar de exporteur uit Dronten hield de telers geen worst voor. "Tachtig procent van alle Nederlandse uien zijn dit jaar ongeschikt voor de Braziliaanse kwaliteitsmarkt, hetzij omwille de kleur hetzij innerlijke gebreken. Dat durf ik u vandaag keihard te zeggen."



Piet is samen met zijn broer Jacco eigenaar van zowel het landbouwbedrijf Van Liere (350 hectare), het gelijknamige sorteerbedrijf dat in de piek afgelopen jaar 6.225 ton uien per week sorteerde en verpakte en exportbedrijf Flevo Trade met export naar ruim 70 landen. Uien vormen zijn met 78% het grootste product, aangevuld met exportaardappelen (16%), peen (5%) en rode bieten, kool, knolselderij en pastinaak (1%), die hoofdzakelijk als service-producten naar de Oost-Europese markt fungeren.

Unieke kenmerken
Voor een zaal vol uientelers wees Van Liere op de unieke kenmerken van de Nederlandse ui. "Voor ons is het heel normaal dat we jaarrond uien beschikbaar hebben, maar in de meeste delen van de wereld is dat niet het geval. In India bijvoorbeeld kun je de uien na drie maanden uitknijpen. In Nederland hebben we unieke teeltgebieden, de beste zaadbedrijven ter wereld en de laagste kostprijs bij de export naar eindbestemming."



De exporteur liet met veel foto's het verschil het contrast zien tussen de professionele wijze waarop in Nederland de uien de uien de container of conventioneel de boot worden ingeladen en de wijze waarop in de belangrijkste bestemming Senegal de uien worden ontvangen en verkocht. "Het krioelt er van de mensen en voor een ui bij de eindgebruiker ligt, is hij twintig keer van eigenaar verwisseld. Vandaar dat de huidkwaliteit van de Nederlandse ui zo belangrijk is."

Klik hier voor een fotoreportage

Van de ambitie van Senegal om in 2016 zelfvoorzienend te zijn met uien verwacht de handelaar nog niet veel. "De kwaliteit en producties kunnen bij lange na niet tippen aan het Hollandse product. Ook vormen ziekten en plagen, het klimaat en politieke onrust gevaar voor de lokale productie, maar dat geldt ook voor onze uien als een kapitein vanwege bijvoorbeeld Ebola niet naar Afrika af wil varen. Maar tot nu toe stijgt de Nederlandse uienexport naar zowat alle Afrikaanse landen nog jaarlijks. Daarbij is de verwachting dat de Afrikaanse bevolking tot 2050 zal verdubbelen. Als de lokale productie niet meegroeit, biedt dat volop kansen voor de Nederlandse export. Zij eten veel uien en men waardeert er de kwaliteit van de Nederlandse uien."

Brazilië
Dat Brazilië het aandeel van de Nederlandse uienexport naar Rusland heeft overgenomen, is niet helemaal het geval, betoogde Piet. "Al enkele jaren exporteren we naar Brazilië, al lag de export in het seizoen 2014/15 enorm hoog." Hij noemde Spanje en Argentinië als grootste concurrenten op de Braziliaanse markt. "Geld is in Brazilië gegarandeerd, dat is in Afrika wel anders", zo vervolgde de exporteur. Maar niet alles is even duidelijk. Zo zijn de areaalcijfers die het Braziliaanse ministerie geeft over het landelijke uienareaal (56.000 hectare) in eigen land omstreden. Volgens hetzelfde ministerie teelt Brazilië 1,5 miljoen ton uien en neemt de productie jaarlijks toe. "



Ook de wisselkoers van de Real is dit jaar in het nadeel bij de export naar Brazilië. Kostte vorig jaar januari een zakje uien 6,80 euro, dit jaar moet voor dezelfde zak 9,10 euro worden neergelegd. De kwaliteit van het lokale product is minder een issue omdat het moment van sorteren, verpakken en verkoop heel dicht bij elkaar zit, terwijl de Nederlandse uien weken onderweg zijn. Zeker door het wisselvallige weer, juist in de Braziliaanse teeltgebieden en de toegenomen consumptie, blijven volgens Van Liere de exportkansen van Nederlandse uien naar Brazilië enorm. Maar een Braziliaanse worst voorhouden, dat deed hij niet.



Mooiste bewaarui
Traditioneel vond op de Themadag Uien de verkiezing van de Mooiste Bewaarui van 2016 plaats. Winnaar werd André Harpe uit Swifterbant met de uien van het ras Novista van Takii. De tweede prijs en de publieksprijs was voor zijn dorpsgenoot Harry Schreuder, met uien van het ras Dormo van Hazera. De derde prijs was voor Peter Burgler met Summit van Bejo/De Groot & Slot. Uniek was dat er uit elke uienprovincie dit jaar deelnemers waren en dat ook de biologische uien hoge ogen scoorden.


André Harpe, Harry Schreuder en Peter Burgler


De dag werd afgesloten met een stevige hachémaaltijd.