Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Maatschap Twisk wint Ekoland Innovatieprijs

"Twisk laat zien dat je uitstekend uien kan telen en bewaren zonder chemicaliën"

Tholen - Woensdagavond 20 januari is Maatschap Twisk uit Dronten uitgeroepen tot winnaar van de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw 2016. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Bio-beurs in Zwolle. De tweede prijs ging naar Proeftuin van West en de derde prijs naar Huiberts Bloembollen. Het prijzengeld (1500 euro voor de eerste plaats, 750 euro voor de tweede plaats en 250 euro voor de derde plaats) is ter beschikking gesteld door de Rabobank. Jan van Beekhuizen, sectormanager Veehouder Rabobank Nederland, gaf voorafgaand aan de prijsuitreiking aan dat de biologische landbouw volgens de Rabobank een voorbeeldfunctie heeft voor de gangbare sector.


Sjaak Twisk en Aga Sulik.

De juryleden motiveren de keuze voor Sjaak Twisk en Aga Sulik van Maatschap Twisk (akkerbouw en veehouderij) als winnaar als volgt: "Maatschap Twisk kiest voor biodiversiteit boven steriliteit. Maatschap Twisk laat zien dat je uitstekend uien kan telen en bewaren zonder chemicaliƫn, en is daarmee een kompasbedrijf voor andere uienteeltbedrijven. Het totaal van de door Sjaak Twisk ontwikkelde effectieve ontsmettingstechniek voor uien met hete lucht, het lef om daar grote investeringen voor te doen, gecombineerd met samenwerken met, waar Sjaak en Aga grote voorstanders en -trekkers van zijn, en het ondersteunen van jonge ondernemers heeft de jury doen besluiten Maatschap Twisk de eerste prijs toe te kennen."

Wil en Lisan Sturkenboom van Fruittuin van West uit Amsterdam West eindigden op de tweede plaats. De motivatie van de jury: "Het duurzame concept van de Fruittuin van West goed is doordacht en op speelse wijze uitgevoerd. De Fruittuin van West biedt bezoekers op een nieuwe manier een echte verbinding met landbouw en natuur en spreekt nieuwe doelgroepen aan. Wil en Lisan laten hiermee bezoekers de landbouw van de toekomst ervaren. Innovatief aan de 'Fruittuin van West' is dat consumenten uit Amsterdam en de wijde omgeving er hun eigen producten oogsten, ook fruit. Fruittuin van West verdient daarom terecht de tweede prijs."


Alle winnaars op een rij: Wil en Lisan Sturkenboom, John en Johanna Huiberts, Sjaak Twisk en Aga Sulik. Rechts jurylid Maria van Boxtel.

De derde prijs werd toegekend aan John en Johanna Huiberts van Huiberts Bloembollen uit Sint Maartensbrug. Lees hier de motivatie van de juryleden: "De vernieuwende aanpak van John en Johanna Huiberts, waarbij de natuur en veel biodiversiteit een vruchtbare bodem biedt aan de teelt van bloembollen, perspectief biedt voor zowel de biologische als de gangbare teelt van bollen. De aanpak is nog pril, maar zeer veelbelovend. John en Johanna produceren bloembollen waar je blij van wordt. Daarmee verdienen zij de derde prijs."

Klik hier voor de volledige juryrapporten.

De jury van de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw 2016 bestond uit Jan van Beekhuizen, Jan Bokhorst, Maria van Boxtel, Jan Jonkman, Geertje Schlaman en Kees van Veluw.

Bij de prijzen behoorden ook een koperen spade (winnaar) en twee koperen schepjes (tweede en derde prijs). Deze zijn ter beschikking gesteld door de firma Kopersporen uit Assen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven