Sla
IJsbergsla arriveerde zoals gebruikelijk alleen uit Spanje. Voor het grote aanbod was te weinig belangstelling. Als gevolg hiervan was men gedwongen om de prijzen te verlagen: iets minder bij verse ladingen, iets meer bij overgebleven overschotten. In Hamburg bevonden de prijzen zich vanwege een overaanbod in een vrije val. Bovendien belastten gebreken aan de bladeren de handel. Kropsla stamde in week 2 overwegend uit België, waarbij het aanbod gecompleteerd werd met kropsla uit Frankrijk en Italië. De afzetmogelijkheden waren vanwege het weer niet altijd even optimaal. De prijzen bleven weliswaar hier en daar op onveranderd niveau, maar de basistendens ging marginaal naar beneden. Belgische offertes lokten met zware gewichten, maar kostten daarmee natuurlijk ook het meeste. Bonte sla werd over het algemeen geleverd aan de hand van de vraag. In Hamburg was deze vraag dankzij een goede kwaliteit hoger dan in de voorgaande week. Voor de rest bleven de noteringen bij een vlotte vraag stabiel, en bij een slepende vraag tendeerden ze wat naar beneden. Belgische Lollo Rosso sla was deels zelfs tegen prijzen van 4 euro per 8 stuks nauwelijks op de markt te plaatsen. Andijvie uit Italië en in beperkte mate uit Frankrijk werd snel verkocht. Vanwege het natte weer en de uitbreidende vorst namen de prijzen van veldsla deels toe aangezien men een beperkte toevoer hiervan verwacht.
Appelen
Duitsland domineerde nog steeds de handel met veel variëteiten. In z'n geheel genomen was de belangstelling niet erg groot, waardoor er zonder problemen aan de vraag kon worden voldaan.
Peren
Italië domineerde de handel. De kwaliteit van de offertes wist over het algemeen ronduit te overtuigen. Over het algemeen was er sprake van een rustige, maar continue vraag.
Druiven
Inmiddels domineren Zuid-Afrikaanse druiven de markt. Terwijl de betekenis van Namibische importen duidelijk toenam, nam het aanbod aan Peruaanse partijen duidelijk af.
Kiwi's
Het aanbod was voldoende om gemakkelijk aan de continue vraag te kunnen voldoen. Aangezien de kwaliteit van de partijen wist te overtuigen, veranderden de prijzen niet wezenlijk.
Sinaasappelen
Bij de sinaasappelen domineerden Spaanse Navelina sinaasappelen nog steeds de handel met grote afstand tot hun concurrentie. In het segment van de bloedsinaasappelen verschenen de eerste Spaanse Cara Cara en Sanguinelli sinaasappelen op de markt.
Klein citrus
De vraag naar mandarijnen nam enorm toe. Naast Spaanse Clemenvilla en Nadorcott mandarijnen bestond het aanbod uit Israelische Orri, Italiaanse Tacle, Marokkaanse Afourer en Turkse en Israelische Minneola's.
Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden de handel. Aan de ene kant bleven de prijzen vaak stabiel. Aan de andere kant gingen de prijzen van Spaanse partijen als gevolg van hogere inkoopprijzen omhoog.
Bananen
Het aanbod op de markt was groot. De verkoop verliep vaak goed genoeg om de prijzen op het bestaande niveau te kunnen laten.
Bloemkool
Franse partijen domineerden de handel, gevolgd door Italiaanse partijen. Het aanbod groeide ten opzichte van de voorgaande week en was voldoende om aan de continue vraag te voldoen.
Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de handel en dit Spaanse aanbod werd enkel in München aangevuld met Griekse ladingen. Aan de ene kant was de afzet beperkt, aan de andere kant is de afzet wel toegenomen.
Tomaten
Bij ronde tomaten en trostomaten domineerde het Spaanse aanbod de handel. Marokkaanse waren completeerden het aanbod. De prijzen daalden overwegend vanwege een toename van het aanbod.
Paprika's
De paprikahandel verliep uiteenlopend. Vanwege een afgenomen aanbod gingen de prijzen van Spaanse offertes soms direct aan het begin van de week al merkbaar omhoog.
Uien
Zoals gebruikelijk werden consumptieuien alleen uit Spanje geïmporteerd. Omdat de afzet goed verliep, bleven de prijzen grotendeels onveranderd.
Bron: BLE


Abonneren
Vacatures
"Tweetende tuinders"
Top 5 - afgelopen week
- 2.500 bezoekers op Open Dag CZAV/Rusthoeve
- Dripirrigatieproef (15 hectare) dit jaar gecombineerd met fertigatie
- Uit de oude doos: Jonika
- "Onze fabrieksvloer spreekt voor zich: je ziet meteen dat het hier schoon is, ondanks de grote volumes die we verwerken"
- "Ondanks recordexport is de stemming op de uienmarkt nagenoeg het hele seizoen flauw geweest"
Top 5 - afgelopen maand
- "Redelijke vraag, groot aanbod en zenuwachtige telers op uienmarkt"
- 2.500 bezoekers op Open Dag CZAV/Rusthoeve
- Dripirrigatieproef (15 hectare) dit jaar gecombineerd met fertigatie
- Uit de oude doos: Jonika
- "Onze fabrieksvloer spreekt voor zich: je ziet meteen dat het hier schoon is, ondanks de grote volumes die we verwerken"
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-03-27 Flevolandse telers zaaien FlevoVeldboon
- 2018-06-20 Filip Fontaine roept op tot meer onderzoek en innovatie
- 2018-06-06 Groentenconsumptie onder de loep
- 2018-05-09 Flinke daling Vlaams groentenareaal
- 2018-03-23 Lente uien en radijs van start
- 2018-03-13 "Er zit weer leven in de bewaarhandel"
- 2017-12-22 Italiaanse telers werken samen voor meer concurrerend vermogen
- 2017-11-13 Prijzen Britse broccoli en wortelen enorm gestegen
- 2017-10-05 "Bonen, snackpeen en suikermais"
- 2017-10-04 150 jarig Syngenta demonstreert de laatste innovaties
- 2017-10-04 Enza Zaden presenteert mogelijkheden 'saladbar' van de toekomt
- 2017-08-11 Enza Zaden opent vestiging in Zuid-Afrika
- 2017-06-07 "Handel in wortelen bedroevend slecht"
- 2017-04-14 "Wortel- en uienprijzen droefenis van de bovenste plank"
- 2017-04-13 Sachsen: grootste erwtenteler van Duitsland
- 2017-03-06 België: groentenprijzen met 4,5% gestegen in februari
- 2017-01-20 “Markt winterpeen begint iets te bewegen”
- 2017-01-13 "Rambam: "Succes Award is doorgestoken kaart"
- 2017-01-06 “In feite zitten we allemaal op Trump te wachten”
- 2016-12-09 Zeeuwen leveren 13.000 kg gewasbescherming in