Filip Fontaine roept op tot meer onderzoek en innovatie

Op het EU-conferentie "Research & Innovation for Food and Nutrition Security: Transforming our Food Systems", riep CEO van EIT Food Filip Fontaine de EU en haar lidstaten op om grote toewijding aan onderzoek en innovatie in de agri-voedselsector te tonen in het volgende lange termijn budget van de EU, over de periode 2021-2027. Hij benadrukte ook het belang van consumenten de middelen geven.
 
Het evenement was onderdeel van Food 2030, een EU-initiatief gericht op identificerend onderzoek en innovatie-prioriteiten om de EU voedselsector te helpen het hoofd te bieden aan toekomstige uitdagingen zoals grondstoffenschaarste, achteruitgang van het milieu, en klimaatverandering, en om internationale doelstellingen te halen zoals de VN SDGs en het Klimaatakkoord van Parijs.

Op de conferentie benadrukte Fontaine de noodzaak om een diepe transformatie voor te staan, niet alleen over hoe voedsel geproduceerd en geconsumeerd worden, maar ook hoe aandeelhouders, inclusief boeren, industrieën, en consumenten samenwerken om nieuwe ideeën en innovaties vorm te geven en te implementeren.
 
De complexiteit en grootte van de uitdagingen is zodanig dat alleen een gemeenschap gebouwd op vertrouwen en die kan samenwerken in staat zal zijn om de juiste oplossingen te bedenken en uit te voeren. Het bouwen van deze gemeenschap en ecosysteem is de missie van EIT Food."

"Om dat te kunnen doen moeten we de consument in het centrum van het transformatieproces stellen, en hen in staat te stellen eraan bij te dragen. Dit is geen kleine taak, en de uitdagingen waar we voor staan zijn ook niet klein. Om alle uitdagingen aan te pakken moet de EU en haar lidstaten sterke steun bieden aan onderzoek en innovatie in de agri-voedselsector, ook door het identificeren van moeilijke missies die zullen helpen deze transformatie te katalyseren. Het is nu tijd voor actie."

Op 7 juni heeft de Europese Commissie haar nieuwe onderzoek en innovatie financieringsprogramma voor de lange termijn, Horizon Europa, voorgesteld, dat het toekomstbestendig maken van het agri-voedselsysteem als topprioriteit heeft, en er 10 miljard euro voor heeft uitgetrokken.

 

Filip Fontaine is recentelijk aangesteld als hoofd EIT Food, een consortium onder leiding van internationale universiteiten, onderzoekslichamen en industrieën, opgericht in 2016 onder de paraplu van het EIT, met als doel het transformeren van de voedselproductie en consumptie in Europa en wereldwijd.

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven