Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Bart Vermaat over uienras SV3557ND:

"Deze ui zit goed in zijn vel!"

Vorig seizoen introduceerde Seminis een nieuw en veelbelovend uienras: SV3557ND. Bart Vermaat uit Biddinghuizen was één van de eerste telers die met dit nieuwe ras aan de slag ging. In 2014 zette hij SV3557ND op 30 are. In 2015 breidde hij dat uit tot groter gedeelte van zijn areaal. In dit bericht deelt Bart zijn ervaringen.



Vermaat teelt op zeeklei dat 45% afslibbaar is met 3,2 humus. Hij heeft gezaaid met een dichtheid van 3,8 eenheden per hectare. Vermaat doet verslag: "De opkomst van SV3557ND was in het seizoen van 2014 beter dan mijn andere ras. Dit jaar verloopt de opkomst bij beiden gelijkwaardig naar de omstandigheden van dit jaar. Zo zie je maar: één jaar is geen jaar. Daarom test ik een nieuw ras altijd over meerdere jaren. Ik heb dit groeiseizoen het areaal uitgebreid, om te zien wat dit ras doet in een ander groeiseizoen. Pas dan vel ik een oordeel."

Uniform en mooie kleur

Vermaat: "De uniformiteit van SV3557ND is echt opvallend. Het zijn mooie uniforme uien met een lichte kleur, die gelijk zijn in formaat. Voor de verwerkers scheelt dat in de verwerkingskosten. Bovendien is het verschil tussen bruto en netto klein, wat mij weer uitmaakt in de financiële opbrengst. Dat voordeel zag ik in het vorige seizoen en hopelijk dit jaar weer. Dat is namelijk wat een ras sterk maakt."

Sterk wortelgestel
"Ik heb gezien dat het worstelgestel van dit ras goed is. Hij zet zich goed in de grond en kan extreme weersomstandigheden, zoals droogte, goed aan. SV3557ND tekent minder snel bij vochtgebrek. Met het Nederlandse klimaat is het goed om een sterke ui te telen die tegen een stootje kan."

Vermaat vervolgt: "SV3557ND rijpt heel egaal af. Met een dag of drie, vier is alles gestreken. Dat is een groot voordeel bij het oogsten. De hals is voldoende dik om na het strijken de sapstroom te behouden, zodat de ui het loofpakket leeg kan trekken en goed kan uitgroeien. De nek is niet te dik, maar ook zeker niet te dun.'
Volgens Vermaat was de opbrengst van SV3557ND in 2014 hoger dan zijn andere ras. Maar Bart ziet ook een nieuwe trend in ui: 'Ik merk dat de markt nu meer naar kwaliteit kijkt dan maar kilo's telen. De uien moeten vaak een enorme afstand afleggen naar de eindbestemming. Dan moet de uien écht hard zijn, anders komen ze in slechte staat bij de afnemers. SV3557ND kan uitstekend meekomen in die hoge kwaliteitseisen: SV3557ND valt niet kaal bij opslag of verwerking."

Lange bewaring
Bart bewaart zijn uien los gestort, luchtgekoeld. Zijn eerste teelt van SV3557ND heeft hij uiteraard apart in de box opgeslagen, om een goed beeld te kunnen krijgen van de bewaarbaarheid: "SV3557ND is geschikt voor de lange bewaring, tot mei of juni. Ik kan concluderen dat de kwaliteit prima is in de opslag. De uien blijven mooi hard."

Kijk voor meer informatie op www.myonion.nl.
Publicatiedatum: