Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Iran boycot re-export Turks product naar Rusland

Franse minister: einde sancties mogelijk deze zomer

De Franse minister hoopt dat er voor de zomer een einde kan komen aan de sancties tegen Rusland. Ook de Amerikaanse minister John Kerry sprak onlangs die hoop uit. Rusland onderschepte en vernietigde in de afgelopen weken verschillende partijen groenten en fruit uit geboycotte landen. Iran boycot de re-export van Turkse producten naar Rusland, Abchazië sluit zich aan bij de Russische boycot van Turkije. In Oekraïne lopen de prijzen in de supermarkten snel op, sneller dan op de Krim.

Franse minister: einde sancties mogelijk deze zomer
De Franse minister van Economische Zaken sprak 25 januari met Franse zakenmensen in Moskou. De minister sprak onder andere de hoop uit dat de sancties tegen Rusland opgeheven worden na de implementatie van de Minsk-akkoorden. Daarmee zou nog voor de zomer een einde kunnen komen aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne. "Ons gezamenlijk doel is om de sancties voor de zomer op te heffen," citeert een Russische krant de minister. Eerder deze maand sprak ook de Amerikaanse minister John Kerry de hoop uit dat de sancties in de komende maanden opgeheven kunnen worden. Een deel van de sancties zijn echter ingesteld in reactie op de annexatie van de Krim, de kans dat die sancties ook opgeheven worden is gering.



Iran boycot re-export Turks product naar Rusland
De Iraanse autoriteiten hebben exporteurs verboden om Turkse producten door te voeren naar Rusland. Volgens Iran is de re-export niet in het belang van de Iraanse handelsbetrekkingen. De Iraniërs vrezen onder andere een boycot door Rusland als Turkse producten doorgevoerd worden naar Rusland.

Kremlin kwam 25 miljard dollar tekort in 2015
De Russische regering kwam vorig jaar 25 miljard dollar tekort, dat komt overeen met 2,6 procent van het bnp, dat maakte het Ministerie van Financiën vrijdag bekend. De inkomsten voor de staatskas lagen 3 procent hoger dan verwacht op 175 miljard dollar. De uitgaven lagen ook iets boven de ramingen. Het land spendeerde 200 miljard dollar, 1,2 procent meer dan begroot. Voor dit jaar wordt gerekend op een tekort van 19,2 miljard dollar, of 3 procent van het bnp. In de begroting rekent het Kremlin met een olieprijs van 50 dollar per vat, de huidige prijs voor olie staat op 28 dollar per vat.

Russische economie kromp 3,7%
Vorig jaar is de Russische economie het sterkst geslonken sinds 2009. De krimp kwam uit op 3,7 procent. Economen hielden rekening met een krimp van 3,8 procent. Belangrijke oorzaak voor de krimpende economie is de lage olieprijs. Daarnaast spelen ook de sancties van het Westen een rol.

Rusland vernietigt Europese groenten
Vorige week heeft de Russische inspectie 19,5 ton Poolse appelen vernietigd. De Russische inspectie onderschepte de appelen op 22 januari. De 1500 dozen hadden niet de vereiste fytosanitaire certificaten, de markeringen op de pallets en verpakkingen wezen naar Polen als land van herkomst. Eerder deze maand werden al 250 kilo Poolse champignons, 2,4 ton Belgische peren en 228,4 kilo Turkse tomaten vernietigd.

Inspectie ruimt 22 ton Turkse product uit supers
De Russische inspectie heeft in de eerste twee weken van dit jaar 22 ton Turkse producten aangetroffen in supermarkten en winkels die op de boycotlijst staan. Volgens de inspecteurs was het eenvoudig om de smokkelwaar te onderscheiden, het ontbrak aan elke informatie over land van herkomst. "We gingen er vanuit dat iedereen de regels zou volgen, maar we troffen in verschillende regio's in Rusland overtredingen aan," aldus de inspectie.

16 ton kool terug naar Turkije
De Russische douane heeft 16,3 ton Chinese kool de toegang tot het land ontzegd. De kool werd ingevoerd uit Turkije. Reden voor de retourzending is de aanwezigheid van western flower trips. Chinese kool staat niet op de lijst geboycotte producten die sinds januari geldt.

X5 vervangt Turks product voor Iraans product
De Russische retailer X5 heeft aangekondigde de Turkse producten te vervangen voor Iraanse tegenhangers. De keten werkt nu samen met Iraanse bedrijven om handelsmissies op te zetten. X5 zegt geen Turkse groenten en fruit meer in het assortiment te hebben. Azerbeidzjan, Armenië en Kirgizië zijn drie landen die de Turkse producten vervangen.

Russische appeltelers drijft prijzen op
Appeltelers hebben vorige week de prijs voor appelen opgedreven. De prijsverandering wordt mede ingegeven door grotere handelsstromen. De vraag naar kwalitatief goede appelen is groot. veel aanbieder hebben slechtere kwaliteit beschikbaar. Ook voor importappelen zijn de prijzen gestegen door de grillige koers van de roebel. De prijzen zijn zo'n 10 tot 15 procent gestegen. Russische appelen brengen tussen de 0,47 en 0,74 euro op.

Abchazië volgt Rusland in boycot Turkije
De regering van Abchazië heeft een boycot van Turkse producen afgekondigd. Op de lijst staan onder andere vis, groenten en fruit. Daarmee volgt de regering van de omstreden republiek Rusland. Abchazië heeft een omstreden status. Het gebied was onderdeel van Georgië, maar de deelrepubliek heeft de onafhankelijkheid uitgeroepen.

Oekraïense retail daalt met 21 procent
Volgens de statistieken is de supermarktomzet (met uitzondering van de Krim) met 20,7 procent gedaald. de omzet daalde het snelst in Loegansk en Donetsk, twee regio's waar het interne conflict zich concentreert. In deze regio's daalde de omzet met respectievelijk 71,5 en 66,4 procent. Kiev en Kirovohrad noteerden de kleinste krimp: zo'n twaalf procent.

Groenten op de Krim goedkoper dan in Oekraïne
Traditionele groenten zijn op de Krim fors goedkoper dan in Oekraïne, dat meldt Fruit-Inform. Consumenten op de Krim betalen gemiddeld 40 procent minder dan de Oekraïners. Witte kool kost 0,17 tot 0,26 dollar per kilo op de Krim, in Oekraïne ligt die prijs 41 procent hoger. Uienprijzen liggen tussen de 0,13 en 0,18 dollar per kilo op de Krim tegen 0,22 tot 0,28 dollar per kilo op het vaste land. Voor bieten geld een tegenovergesteld beeld, die zijn in Oekraïne goedkoper.

McDonald's zoekt Russische frietaardappel
McDonald's Rusland zoekt Russische aardappeltelers die de aardappelen voor de frites willen telen. Momenteel wordt nog veel patat geïmporteerd uit Polen. Volgens de fastfoodketen zijn er geen plannen om de import te vervangen voor binnenlands product. Russische grietfabrieken zeggen nog geen plannen hebben de McDonalds friet te produceren en de telersorganisatie wijst er op dat het klimaat in Rusland niet gunstig is voor de variëteiten die McDonalds tot frites verwerkt.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.