Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Russische zoektocht naar zelfvoorziening is big business voor kassenbouwers

Rusland koopt steeds meer apparatuur en knowhow uit het buitenland om hun agrarische output te vergroten. In het afgelopen decennium zijn ze op die manier met succes belangrijke gewassen zoals tarwe en gerst gaan telen. Maar de Russische consumenten vertrouwen nog steeds op buitenlandse zuivel, groenten en fruit, dus zijn telers betere zaden, kassen en zelfs melkkoeien gaan importeren om de binnenlandse capaciteit te verhogen.
 
Deze noodzaak heeft een aantal Europese bedrijven, waaronder DeLaval S.R.O. in Zweden, GEA Group AG en Big Dutchman International GmbH in Duitsland en Nederlandse kassenbouwers Certhon en Kubo Group flink wat orders opgeleverd.
 
Kubo heeft zijn productiecapaciteit verhoogd nadat de verkoop in Rusland vorig jaar meer dan verdrievoudigde. Dit was goed voor 25 procent van hun wereldwijde verkoop, die nu ook in andere landen begint te groeien, aldus Henk van Tuijl, exportmanager van het bedrijf. Het gaat onder meer om metaalconstructies, klimaattechnologie en apparatuur voor 65 hectare kassen. Orders zullen dit jaar weer toenemen met al 70 hectare aan contracten binnen, vertelt hij.
 
"Het is een explosieve groei", zegt Van Tuijl. "Er is een grote vraag naar een goede en efficiƫnte productie van groenten. In Rusland kopen ze de beste technologie die er is."
 
Met behulp van buitenlandse technologie steeg de binnenlandse appelproductie vorig jaar met ongeveer 8 procent, aldus de Nationale Unie van Groententelers in Moskou, terwijl de oogst van kastomaten met 11 procent steeg. Maar ondanks deze winsten kocht Rusland toch nog ongeveer de helft van zijn appelen uit het buitenland en 60 procent van de kastomaten, aldus de telersgroep.


Bron: Bloomberg (Anatoly Medetsky)

Publicatiedatum: