Al 60 jaar aardappelen en uien van Helma in Sittensen (Duitsland)

Het aardappelverkoopbedrijf Helma, met hoofdkantoor in Sittensen (tussen Hamburg en Bremen), levert het hele jaar door consumptieaardappelen en uien van hoge kwaliteit aan grote klanten in de voedingsmiddelen markt. Het familiebedrijf werd 60 jaar geleden opgericht. Naast senior chef Helmut Heldbergs zijn ook zijn zonen, Jan en Jochen, in de bedrijfsvoering actief. Het bedrijf telt totaal 80 medewerkers. Landbouwkundige Stephan Bellmann leidt de aardappelteelt in het eigen landbouwbedrijf en is tevens verantwoordelijk voor de opslag.

Voor de opslag van 80 ha. aardappelen en 30 ha. uien is in twee delen de bouw van een opslagplaats met 14 cellen voor grote kisten gerealiseerd. De opslagcellen hebben een capaciteit van elk 500 ton. Elk van de grote kisten heeft een capaciteit van 5 ton. De kisten hebben een afmeting van 2,4 m x 2.6 m x 1,5 m. "Deze kisten worden direct op het veld gevuld. Dit resulteert in minder beschadiging van het product en uiteindelijk dus in een eindproduct van betere kwaliteit", zegt Stephan Bellmann."Maarten Mooij heeft ons geadviseerd om geforceerde zuigventilatie toe te passen in de opslagruimten. De geïnstalleerde EC-ventilatoren bieden een betere luchtverdeling in de 2,4 m brede kisten. Ook besparen wij energie en zijn de ventilatoren bijzonder stil".

Elke cel is voorzien van een luchtbevochtiger voor de aardappelen en een verwarmingsregeling voor het drogen van de uien. Met behulp van het koelsysteem kunnen de aardappelen en uien op uniforme lage opslagtemperatuur bewaard worden.

"De Orion bewaarcomputer is makkelijk te gebruiken . Nog eenvoudiger is het om de instellingen te doen op de PC met behulp van het Rainbow softwareprogramma. De Rainbow software toont alle 14 cellen in één overzicht en geeft alle parameters en instellingen weer. Wanneer ik onderweg ben, gebruik ik de Rainbow smartphone app. Ik heb dus altijd en overal zicht op de opslag, zonder dat ik op locatie aanwezig moet zijn."

Bron: Mooij Agro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven