Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Leon van Meir, Van Meir Uien:

"Vervolg uienmarkt koffiedik kijken"

De prijs van de uien is wel veel hoger dan vorig jaar. "Buitenlandse afnemers moeten
meer betalen voor de uien en krijgen een mindere kwaliteit dan vorig jaar. En toch gaan er grote hoeveelheden uien de grens over. Dat komt omdat er wereldwijd minder uien zijn gegroeid. Vandaar dat er voorlopig vraag naar Nederlandse uien zal blijven. Als de kwaliteit dit voorjaar snel achteruit gaat, kan het aanbod toenemen en zou de markt daar last van kunnen krijgen. Maar als de vraag toeneemt, zit er misschien nog wel een plus in", concludeert Leon van Meir van Van Meir Uien in zijn nieuwsbrief. "De uienmarkt: het blijft koffiedik kijken. Met andere woorden het kan vriezen, het kan dooien.

In dezelfde nieuwsbrief gaat hij in op de reden voor de grote vraag naar uien. "Daar zijn een aantal redenen voor. In Nederland is het klimaat de laatste jaren van slag. Een aantal gebieden heeft twee jaar op rij enorme hoeveelheden neerslag te verwerken gehad. Maar het klimaat geeft over de gehele wereld grote problemen. De impact van deze problemen is op andere werelddelen veel groter geweest dan bij ons in Nederland. Dan ontstaat er vraag naar agrarische producten, waaronder uien. Maar waarom dan specifiek de vraag naar Nederlandse uien? Dit omdat we in staat zijn een goede kwaliteit uien te leveren. Hardheid, huidvastheid en blanke uien zijn belangrijke aspecten van een goede baal uien."

Pool A bij Van Meir is afgerond en komt uit op € 17,86 per 100 kg Het is de derde hoogste prijs in de afgelopen 10 jaar. In 2006 en 2010 betaalde pool A hoger uit dan dit jaar, namelijk €20,48 en €18,30 per 100 kg. Gezien de hoeveelheid uien die
het afgelopen jaar in Nederland zijn geteeld is € 17,86 per 100 kg een mooi resultaat.

Bron: Van Meir Uien

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven