India: grotere uienexport na schrappen minimumprijs

In december 2015 heeft de Indiase overheid het besluit genomen om de minimum exportprijs af te schaffen. Hierdoor is de export toegenomen met bijna 150.000 ton per maand.

Volgens Ajit Shah, directeur van de coöperatie voor tuinbouwtelers en -exporteurs, is de export substantieel toegenomen nadat deze regel voor uien was afgeschaft. Indiase uien gaan nu naar markten in de Golf, het Verre Oosten, Indonesië en Colombo, wat doorgaans de traditionele markten voor uien zijn. De exportovereenkomsten zijn volgens Ajit Shah gesloten voor gemiddeld $250 (€225) per 100 kilo.

Hij zegt dat de export zijn tempo heeft behouden na de verwijdering van de prijsrestrictie en dat Indiase uien nu tot de meest concurrerende uien in de exportmarkt behoren. Ze steken sterker af tegen traditionele concurrenten als Pakistan, Egypte en zelfs China. Uien uit India worden geëxporteerd naar het Verre Oosten, West-Azië en Sri Lanka. Volgens Ajit Shah zit de markt een beetje aan de lage kant en zijn de prijzen laag, maar doet de export het goed.

Groothandelsprijzen voor uien in Lasalgaon, dat als het grootste knooppunt van India voor de uienhandel geldt, daalden tot 850 rupee (€11,25) per 100 kilo. Daarmee werd het laagste punt bereikt in het seizoen tot nu toe. Een paar dagen eerder was de gemiddelde prijs 900 rupee (€11,92) per 100 kilo. Het volume aan uien was gegroeid tot 1,8 miljoen kilo.

R P Gupta, directeur van de National Horticultural Research and Development Foundation (NHRDF) zei eerder dat de uienprijzen continu dalen sinds oktober, omdat er sprake was van een piek in aanbod door de uienoogst in het late moesson-seizoen.

Over het algemeen wordt verwacht dat de uienteelt gedurende 2015/2016 zal verbeteren met 10% tot 15%. De reden hiervoor is volgens een verslag van de NHRDF de gunstige weersomstandigheden. Volgens het verslag is men vanaf medio december 2015 begonnen met het planten van zaailingen voor het droge seizoen, waarmee doorgegaan zal worden tot het einde van januari 2016. De aanplanting van zaailingen in met name de noordelijke staten zou beginnen vanaf medio januari en doorgaan tot eind februari. Het areaal voor de uien in het droge seizoen zal naar verwachting toenemen met 15% tot 20%.

In dit seizoen is er sprake van een overlap tussen de gewassen van het moesson-seizoen en het late moessonseizoen, wat effect heeft op het aanbod. De oogst van de uien van het moessonseizoen in de staten Maharashtra, Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh en Bihar is in volle gang en het volume aan uien op de grote markten is toegenomen. De kwaliteit van de uien op de markten is volgens het verslag erg goed.

Bron: financialexpress.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven