Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Aaltjes belemmeren pootgoedexport Nederland

Steenfruit, aardbeien en sla verbrand en verpulverd

De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor heeft in de afgelopen dagen verschillende partijen groenten en fruit uit geboycotte landen onderschept. Opmerkelijk is het steenfruit uit Australië. De inspectie plaatste beelden van de producten en de vernietiging op de website.
De Turkse president Erdogan noemde Rusland een bezetter van Syrië. Oekraïense exporteurs vinden de quota die de EU gesteld heeft te laag en het Russische bedrijf Belaya Dacha zegt toch investeerders te hebben gevonden voor een frietfabriek. Tot slot blijkt de grens nog altijd dicht te zitten voor pootgoed. De inspectie trof aaltjes aan in de monsters

Rusland vernietigt illegale producten
In het noorden van de Kaukasus hebben Russische inspecteurs bijna een halve ton sinaasappelen in beslag genomen. Het citrus was afkomstig uit Turkije. De 490 kilo sinaasappelen werden vernietigd.Op 6 februari onderschepte de Russische fytosanitaire dienst 1,3 ton perziken en 1,3 ton nectarines onderschept. Volgens de documenten was het steenfruit afkomstig uit Singapore. Bij nadere inspectie stelde de dienst vast dat het land van oorsprong Australië was. De producten zijn in beslag genomen.


Geen consument zal deze Griekse aardbeien zien. bron: Rosselkhoznadzor


Onderschepte tomaten uit Turkije wachtten op vernietiging. bron: Rosselkhoznadzor


Deze machine verpulvert de in beslag genomen ijsbergsla. bron: Rosselkhoznadzor


Ook van de tomaten blijft weinig over. bron: Rosselkhoznadzor

Op 5 februari ontdekte de inspectie in een magazijn in Orenburg 41 kilo ijsbergsla uit Spanje, 467,2 kilo Turkse tomaten en 13,9 kilo aardbeien uit Griekenland. De groenten en het fruit werden vernietigd.

Op een groothandelsmarkt in Krasnodar werden 11,6 kilo Griekse aardbeien, 12,2 kilo Poolse peren en 156 kilo Turkse tomaten ontdekt. De inspectie liet er geen gras over groeien en vernietigde de producten. De eigenaar werd aangehouden.


Deze Turkse tomaten wacht de verbrandingsoven. bron: Rosselkhoznadzor


De tomaten liggen in de oven. bron: Rosselkhoznadzor


De vlammen vernietigen de tomaten. bron: Rosselkhoznadzor

Russische inspectie vindt aaltjes in Nederlands pootgoed

In november 2015 bezocht een delegatie van de Russische fytosanitaire dienst Nederland om pootgoedbedrijven te onderzoeken. Uit een bericht op de website van de dienst blijkt dat er in de monsters aaltjes werden aangetroffen. De Russen willen de Globodera pallida buiten de deur houden. Daarom blijft de grens vooralsnog gesloten. In voorgaande jaren exporteerde Nederland wel pootgoed naar Rusland.

Erdogan: "Rusland bezet Syrië"
De Turkse president noemde Rusland een "bezetter" van Syrië. Dat melden Russische media op basis van berichten uit Turkse media. "Wat ben jij (Poetin) aan het doen in Syrië? In de basis ben je een bezetter," zou Erdogan gezegd hebben.

Exporteurs Oekraïne klagen over exportquota EU
Oekraïense exporteurs klagen over de quota die gesteld zijn onder het vrijhandelsverdrag dat het Oost-Europese land met de EU sloot. Sinds begin van dit jaar kunnen exporteurs een beperkt volume zonder heffingen exporteren naar de Unie. Volgens de exporteurs zijn die quota te laag en werd de grens in de eerste weken van januari al overschreden.

Onder het verdrag zullen in de komende tien jaar de importheffingen langzaam afgebouwd worden. Tot die tijd is alleen de handel in 36 productgroepen heffingsvrij. De quota voor deze producten zullen 25 tot 50 procent in de komende vijf jaar.

"Als we de quota in januari al bereikten, betekent dit dat we twaalf keer meer kunnen exporteren dan we nu doen," aldus de CEO van een brancheorganisatie. Exporteren bovenop de quota kan wel, maar dan gelden de importheffingen.

Overigens laten de statistieken zien dat er vorig jaar in totaal 30 procent van de quota is gebruikt. Voor een aantal producten, zoals appel- en druivensap, werden de quota wel gehaald, maar ging de export door ondanks de importheffingen die in werking traden.

In de eerste elf maanden van vorig jaar daalde de export van Oekraïne naar de EU met 24,7 procent. Het volume bleef nagenoeg gelijk. De daling komt voor rekening van lagere prijzen. Exporteurs zoeken naar manieren om de export naar de EU te vergroten en het verlies van de Russische markt op te vangen.

Belaya Dacha teelt aardappelen voor McDonald's
Het Russische Belaya Dacha hoopt in het eerste kwartaal van dit jaar een akkoord te bereiken over een investering in een aardappelverwerkingsfabriek. Het bedrijf had eerder al plannen en werkte daarmee samen met Nederlandse bedrijven. De boycot en sancties gooiden echter roet in het eten. Nu zou er een nieuwe investeerder gevonden zijn. Belaya Dacha wil onder andere McDonald's voorzien van frites vanuit de nieuwe faciliteit. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de teelt van de aardappelen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven