India: uienprijzen op dieptepunt

In Nashik, Maharashtra staan de uienprijzen op 8 februari op de toonaangevende Lasalgaon-markt op het laagste punt in twee jaar. De daling is veroorzaakt door het enorme aanbod dat is ontstaan door de nieuwe seizoensoogst. Met 5 rupee (€0,07) per kilo zijn de prijzen 10% lager dan de gemiddelde productiekosten per kilo.

Momenteel zijn de uien op de verschillende markten van India afkomstig van het late moessonseizoen en komen ze uit de regio's Maharashtra, Gujarat en Madhya Pradesh. De kwaliteit is goed en de output per unit zal naar verwachting hoger zijn dan in voorgaande jaren.

Het Nationaal Fonds voor Onderzoek en Ontwikkeling (NHDRF) raamt dat de oogst 5% tot 7% hoger gaat zijn met 20,5 tot 20,8 miljoen ton in dit jaar, vergeleken met 18,93 miljoen ton in het vorige seizoen. Het areaal wordt geraamd op 1,2 miljoen hectare tot 1,3 miljoen hectare tegen 1,17 miljoen hectare in het jaar ervoor.

Tot opluchting van de handelaars heeft India een grote hoeveelheid aan importbestellingen gekregen van onder andere Sri Lanka en West-Azië.

Chinese inkopers bleven afwezig van de markt wegens het Chinese nieuwjaar. Zodra men daar weer begint met de handel in uien aan het einde van deze week, zal de export naar China en Maleisië beginnen. Momenteel exporteert India ongeveer 100.000 tot 125.000 ton per maand. Met China en Maleisië kan de uienexport van India oplopen tot 150.000 tot 175.000 ton per maand.

"Maar de verwachtingen van een exportstijging hoeft de prijzen in de binnenlandse markt niet te verlagen totdat er controle over het aanbod is. Omdat de prijs van een ui met exportkwaliteit wordt gesteld op 6 tot 7 rupee (€0,08 tot €0,09) per kilo, is een daling van een rupee per kilo mogelijk," zei Ajit Shah, directeur van de Horticulture Exporters Association.

Hierdoor zouden echter uien van medium kwaliteit dalen tot 4 rupee (€0,05) per kilo of zelfs lager in de komende weken.

India exporteert ongeveer 1,5 miljoen ton uien per jaar. Vorig jaar moest het land echter 25.000 ton importeren om stijgende prijzen tegen te gaan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.