Rusland: “momentum einde sancties deze zomer”

Steun sancties brokkelt af; meer EU-lidstaten tegen

Volgens Rusland is deze zomer het "moment van de waarheid" voor Europa. De sancties lopen dan weer af. Volgens Rusland is er dan de gelegenheid om een einde aan de sancties te maken. Het land investeert in de relatie met België en Luxemburg. De Franse premier gaat in gesprek met Moskou over opheffen van de boycot voor Franse producten. Turkije hangt mogelijk een uitbreiding van de boycot boven het hoofd. De handel tussen Rusland en Turkije viel vorig jaar fors lager uit. En Rusland onderschepte en vernietigde wederom illegale producten.Rusland: "momentum einde sancties deze zomer"
Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov nadert Europa deze zomer het "moment van de waarheid." Aankomende zomer verloopt een pakket sancties en moet Europa beslissen over afschaffen of aanhouden van de maatregelen. Dan moet ook duidelijk worden of Europa "eerlijk vasthoudt aan het standpunt dat niet alleen Rusland, maar ook Oekraïne zich aan de Minsk-akkoorden moet houden, of dat Europa zich laat leiden door een agressieve minderheid die binnen de EU gevormd wordt door enkele russofobe landen."

Rusland investeert in relatie België
De relatie tussen Rusland en België blijft zich ontwikkelen, ondanks de sancties. De betrekkingen zouden zelfs terug zijn op het niveau van voor de sancties, dat zei de Russische ambassadeur in België onlangs. "Ik zou niet willen zeggen dat onze relatie is verslechterd door de sancties. Ik denk dat onze betrekkingen vorig jaar hetzelfde niveau bereikten als voor de sancties," zo quote het persbureau Tass de ambassadeur. In Moskou worden ondertussen voorbereidingen getroffen voor een overleg tussen Rusland, België en Luxemburg. Een overleg dat voor de tiende keer georganiseerd wordt.

Frankrijk in gesprek over einde sancties
De Franse premier gaat zaterdag in gesprek met zijn Russische collega over een mogelijk einde aan de boycot. Dat zou de Franse minister van Landbouw gezegd hebben, melden Russische media. De Franse sectoren worden hard getroffen. De regering overlegt met grote retailers in het land hoe de pijn verzacht kan worden door meer Franse producten te verkopen. Oud-premier Fillon noemde de sancties een vergissing en riep op om de maatregelen zo snel mogelijk op te heffen.

Duitse politici pleiten voor opheffen sancties
Na een werkgesprek van vicekanselier Reinhold Mitterlehner met de Russische minister-president Dimitry Medvedev in Moskou over een verbetering van de bilaterale economische handelsbetrekkingen, heeft nu ook Horst Seehofer, de minister-president van de deelstaat Beieren, zich tijdens zijn bezoek aan de Russische hoofdstad uitgesproken voor een versoepeling van de sancties. De maatregelen zouden enorm negatieve uitwerkingen op de Beierse economie en landbouw hebben, waarschuwde Seehofer.

Ook Frankrijk en Italië dringen binnen de EU aan op een stapsgewijze afbouw van de sancties. De Franse president Francois Hollande staat vanwege de aanhoudende protesten van de Franse telers aanzienlijk onder druk.

Mogelijk uitbreiding boycot Turkije
In de komende weken wordt een beslissing genomen over een mogelijke uitbreiding van de lijst geboycotte Turkse producten, dat zei Alexei Alekseenko van de Russische fytosanitaire dienst in Russische media. De extra maatregelen worden genomen vanwege fytosanitaire overwegingen. Volgens de Russische inspectie zijn er in de afgelopen tijd te veel producten ontdekt die niet aan de eisen van Rusland voldoen.

Miljardair voorspelt Ruslands faillissement
De Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros voorspelde onlangs het failliet van Rusland. De populariteit van Poetin is volledig gebaseerd op financiële stabiliteit en langzaam maar zekere groei in levensstandaard. Door de sancties en de lage olieprijs zal de regering op beide punten falen, zo voorspelde de miljardair. Als er niets verandert, zal het regime volgend jaar bankroet zijn, aldus Soros.

Handel Rusland-Turkije -25%
De handel tussen Rusland en Turkije is vorig jaar met bijna 25 procent gedaald, dat laat de Russische ambassadeur in Turkije weten. De omzet in de handel kwam in 2014 uit op 30 miljard dollar, vorig jaar was dat gedaald tot 23 miljard dollar. Volgens het Russische Ministerie van Economische Zaken is dat bedrag zelfs nog lager en ligt tussen de 18 en 19 miljard dollar.

Turkse citroentelers geen last van boycot
De Russische sancties tegen Turkije gelden niet voor citroenen. In combinatie met een lagere oogst, resulteert in hoge prijzen voor de telers. De prijs aan de plantages staat op 1 tot 1,50 lire, op de groothandelsmarkt bij Adana liggen de prijzen op 1,40 tot 2,30 lire.
Vorig jaar brachten de citroenen 1 lire op voor de telers. De stijging van 50 procent is goed nieuws. Veel plantages zijn getroffen door vorst, waardoor de aanvoer zo'n 30 procent lager uitvalt.

Turkije verlegt focus naar Oost-Europa
Nu Rusland de grenzen heeft gesloten, verlegt Turkije de focus voor de export van groenten en fruit naar Oost-Europa. Turkse exporteurs hebben hun oog laten vallen op landen als Oekraïne, Wit-Rusland, Moldavië, Roemenië, Bulgarije en Polen.

Weer fruit vernietigd
De Russische inspectie heeft in korte tijd verschillende partijen illegaal fruit onderschept. De nieuwste vangsten die de Rosselkhoznadzor op haar website publiceerde: 1,8 ton appelen en 0,6 ton peren uit Moldavië, 564 kilo citroenen uit Spanje en 4 ton Poolse champignons. Het hardfruit werd teruggestuurd naar de exporteur in Kazachstan, de citroenen en de champignons zijn vernietigd.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.