Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lindert Moerdijk, MSP Uienhandel:

"Zelf exporteren zorgde voor omslagpunt in het bedrijf"

Zes jaar geleden was MSP Onions nog volledig gespecialiseerd in het sorteren en verpakken van uien. Tegenwoordig richt het bedrijf zich op de export. De komende jaren verwacht MSP de handel wereldwijd uit te kunnen breiden. Het vakblad Primeur interviewde Lindert Moerdijk voor de uienspecial die deze week verscheen.

Lindert heeft nooit de intentie gehad om in het familiebedrijf aan de slag te gaan. Tijdens zijn studie Commerciële Economie werd zijn interesse gewekt. In 2009 kwam hij in de zaak en werden de eerste plannen gemaakt om de uien zelf te gaan exporteren. "We zijn daardoor al onze bestaande klanten kwijt geraakt", aldus Lindert. "We moesten echt vanaf 0 beginnen. Het is dan ook best bijzonder dat ik deze kans heb gekregen vanuit het bedrijf en ook de support kreeg om dit op te gaan starten. Vanaf 2010 kreeg de handel steeds meer vorm en inmiddels kan ik zeggen dat we aardig op weg zijn. De komende jaren zal de export verder uitgebreid worden."



In eigen beheer
Het sorteren en verpakken van de uien zijn altijd de kernactiviteiten geweest. MSP heeft ook eigen teelt, bewaring en transport. Iedereen binnen ons bedrijf heeft zijn eigen specialisme. Lindert is verantwoordelijk voor de verkoop. "Doordat alles in eigen beheer wordt gedaan, hebben wij jaarrond een continu product. Zelf exporteren heeft wel voor een omslagpunt in het bedrijf gezorgd. Niet alleen zijn we verzekerd van afname. Het biedt ook nieuwe kansen. In de uiensector blijven veel bedrijven zich op de oude vertrouwde manier voortzetten. Ik zie het als een uitdaging om buiten het bestaande stramien te denken. In principe ligt de wereld voor ons open."

Affiniteit met product
De roots van het familiebedrijf liggen in de uienteelt. Nog steeds is eigen teelt belangrijk. Lindert merkt op hierin onderscheidend te zijn van andere exportbedrijven. "We houden affiniteit met de telers en kunnen eventuele problemen snel signaleren." De inkoop is vanwege de uitgebreide exportactiviteiten volgens hem flink gegroeid. Waar nodig wordt samengewerkt met commissionairs en MSP doet er tegenwoordig ook aardappelen bij. Vervolgens wordt een groot deel van de uien op het bedrijf in Nieuwdorp gesorteerd en verpakt. Alles tussen de 4 en 25 kilogram, evenals bulk, is mogelijk. Hij voorziet voor de nabije toekomst goede kansen voor het optisch sorteren en houdt de ontwikkelingen op dit gebied dan ook nauwlettend in de gaten. "Het is nu nog niet haalbaar maar ik zie dat zeker zitten. Dat elke ui uitzonderlijk wordt bekeken en ook de interne kwaliteit wordt gecontroleerd is een groot voordeel. Dat de technieken er zijn, is geen vraag meer, maar dat de technieken de grote massaproductie van uien de baas kunnen zal nog bewezen moeten worden."

Voor elke markt passend product
In de afgelopen jaren bezocht hij diverse (overzeese) exportmarkten zoals Brazilië, diverse landen in Afrika en Europa om direct in contact te komen met de afnemers. MSP Onions levert inmiddels aan zo'n zestig verschillende landen over de hele wereld. Een groot deel daarvan wordt direct geleverd aan de groothandel in het land aldaar. "Omdat we zelf uien op voorraad hebben, is altijd de gewenste kwaliteit voor de desbetreffende markt beschikbaar", legt hij uit. "Waar veel andere pakstations afhankelijk zijn van de partij die ze binnenkrijgen, kunnen wij flexibeler inspelen op de vraag. Dat klanten daardoor veelal hetzelfde product ontvangen, wordt gewaardeerd."

Twijfelgevallen al weg
Lindert kenmerkt het huidige seizoen als een normaal uienjaar zonder rariteiten maar met enorme vraag. "We hebben ontzettend veel vraag gehad de afgelopen maanden, maar dat gaat nu misschien wel veranderen", vertelt hij eind januari. "De export naar Oost-Europese landen begint dan op gang te komen en ook andere Europese landen zullen de komende tijd meer naar de Hollandse uien gaan vragen. Brazilië wordt wederom als joker ingezet." Ook voor de komende periode is bij positief gestemd. De prijzen zijn aan de hoge kant voor uienbegrippen en ook de kwaliteit is volgens hem tot nu toe prima. "De eventuele twijfelgevallen zijn al verkocht naar Afrika. Van de betere partijen is echter nog genoeg over. Als de export zo tekeer blijft gaan als de afgelopen tijd dan kan het wel eens hard gaan met de volumes", besluit hij.

lindert@msp-onions.nl

Het hele artikel lezen en het februari-nummer van Primeur nog ontvangen? Neem een abonnement op Primeur