Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Turkije sluit grenzen voor Russische vrachtwagens

Russische minister: “Opheffen boycot niet schadelijk”

De Russische minister van Landbouw zegt dat opheffen van de boycot niet schadelijk is voor de Russische landbouwsector. Vertegenwoordigers van de Italiaanse regio Liguria sluiten zich aan de kant van tegenstanders van de sancties. Oekraïne zal in de komende twintig jaar nog niet kunnen toetreden tot de NAVO of de EU. Rusland oogstte vorig jaar meer groenten en aardappelen, maar minder fruit. Turkije laat geen Russische vrachtwagens meer toe en Tadzjikistan vreest voor een droogte.

Russische minister: "Opheffen boycot niet schadelijk"
Opheffen van de boycot zal de Russische landbouwsector niet schaden, dat zei de Russische minister van Landbouw Alexander Tkachev onlangs. "Ik denk dat opheffen van de boycot geen grote bedreiging vormt of een falen is voor ons, omdat we heel goed weten dat de devaluatie van de roebel de belangrijkste steun is voor de Russische landbouwsector." Opheffen van de sancties is alleen mogelijk als de sancties opgeheven worden. Door opheffen van de sancties zouden Russische bedrijven weer toegang krijgen tot de kapitaalmarkten.Spanje reageert op boycot Oekraine
Enkele weken geleden was er een incident waarbij de Oekraïense fytosanitaire inspectie in een partij Spaans product trips aantrof. Dat een boycot kon volgen, was bekend bij de Spaanse autoriteiten. Door de warme winter gedijen deze kleine insecten goed. "Maar dat betekent niet dat de producten ongeschikt zijn voor consumptie," aldus een Spaanse handelaar. De Oekraïense markt heeft een klein aandeel in de Spaanse export, dus worden er geen grote verliezen verwacht.

Italië: "zo snel mogelijk einde sancties"
In de afgelopen weken klinkt bij steeds meer Europese regeringen een boodschap in de richting van een einde aan de sancties. De president van het noordwesten van de Italiaanse regio Liguria voegt zich bij de tegenstanders van de sancties. Tijdens een bezoek aan Moskou zei hij zo snel mogelijk een einde aan de sancties te willen, aldus Russische media. Op korte termijn overlegt de Italiaan weer met de Russen over samenwerking.

Juncker: Oekraïne komende 20 jaar geen EU-lid
Oekraïne kan de komende 20 jaar nog niet toetreden tot de NAVO of de EU, dat zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij reageerde daarmee op het referendum dat in Nederland volgende maand gehouden wordt over dit onderwerp naar aanleiding van een vrijhandelsakkoord dat de EU en Oekraïne willen tekenen. Het akkoord geldt niet als eerste stap naar een lidmaatschap. Rusland ziet de toenadering tussen Oekraïne en de EU en NAVO als bedreigend voor de staatsveiligheid.

Rusland: meer aardappelen, minder fruit
Volgens het Russische bureau voor de statistiek is de fruitoogst in het land vorig jaar lager uitgevallen. Volgens de cijfers kwam het volume uit op 612.500 ton fruit, 5 procent minder dan vorig jaar. De opbrengst per hectare ging wel omhoog. De groente productie kwam uit op 2,8 miljoen ton, een stijging van 11,7 procent. De opbrengst per hectare steeg met 10 procent. Ook de aardappeloogst viel hoger uit, met een stijging van 22 procent naar 4,6 miljoen ton.

Tadzjikistan verwacht droogte
De president van Tadzjikistan waarschuwt voor droogte. Afgelopen winter en dit voorjaar is er weinig sneeuw gevallen, wat een voorbode kan zijn van water tekorten. De president raadt aan om watervoorraden aan te leggen nu er nog voldoende water beschikbaar is.

Turkije sluit grenzen voor Russische vrachtwagens
Volgens Russische media zou Turkije vrachtwagens met Russische kentekens niet de grens overlaten. Sinds 1 februari moeten er nieuwe vergunningen afgegeven worden voor de Russische vrachtwagens. Eerder waren er ook berichten over Turkse vrachtwagens die om dezelfde reden niet de grens met Rusland mogen passeren. Op regeringsniveau wordt onderhandeld over een nieuwe overeenkomst.

Rusland dreigt met boycot re-export Wit-Rusland
De Russische fytosanitaire dienst heeft aangekondigd een boycot van Wit-Russische re-export van producten met documenten uit Kenia, India en Liberia. De Russen vermoeden dat deze documenten zijn vervalst. De inspectie heeft de landen om opheldering gevraagd, als er geen certificaten overhandigd kunnen worden, zal Rusland de producten vernietigen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven