Mike de Koster, WDK Onions:

"Sommige uientelers zijn al veertig jaar onze leverancier"

Mike de Koster van WDK Onions is de derde generatie werkzaam in het familiebedrijf. Hij nam zes jaar geleden het bedrijf over van zijn vader, die het pakstation altijd met zijn broers heeft gerund. "We hebben jaren zelf uien geƫxporteerd maar nu richten we ons weer vooral op het sorteren en verpakken. Bestemmingen binnen Europa doen we wel zelf. De overzeese markten worden via exporteur beleverd", aldus Mike in de uienspecial van Vakblad Primeur.Onderscheid blijven maken
Het pakstation verwerkt wekelijks een tiental auto's. De uien worden voor een groot deel ingekocht via contractteelt en de vrije markt, de rest via commissionairs. Zo'n 90% van de telers zitten in Zeeland. De rest komt uit Limburg en Zuid-Holland. "Sommige telers zijn al veertig jaar leverancier. Mede doordat we een kleinschalig bedrijf zijn, staan we dicht bij de telers. Het contact met klanten is sowieso heel belangrijk. Het gaat er tegenwoordig toch heel anders aan toe. Alles gaan via de email. Daarom is het wel goed om zo nu en dan de contacten persoonlijk te ontmoeten."

Uien voor alle markten
WDK Onions richt zich vooral op de bovenkant van de markt. "Er is geen klasse I meer maar we proberen wel het onderscheid te blijven maken", verklaart hij. "De uien die bij ons worden gepakt moeten voor alle exportmarkten geschikt zijn. Dit betekent soms dat we soms uien moeten versturen naar een markt die met minder ook genoegen zou nemen, maar dat nemen we op de koop toe." De uien worden met de hand gesorteerd maar Mike sluit niet uit dat er in de toekomst een optische sorteermachine zal komen. "Het is nu nog niet aan de orde maar ik zie zeker kansen. Zeker in een jaar wanneer de kwaliteit wat minder is. Dit seizoen valt de kwaliteit van de uien overigens alles mee. Ze zijn nog heel goed maar het zal misschien nog wel wat meer moeite gaan kosten om de beste uien te vinden."

Prijzen nog te hoog voor Oost-Europa
Alles wordt verpakt in zakken van 10 kilogram tot big bags en alles wat daar tussen zit voor bestemmingen in Europa en overzeese markten. Eind januari is de export naar Afrika nagenoeg afgelopen, beginnen de eerste aanvragen uit Oost-Europa binnen te komen. "De uien zijn eigenlijk nog te duur voor deze markt. Het is ook nog even afwachten wat ze aan eigen productie hebben." WDK Onions richt zich overigens zelf meer op Duitsland. Februari is traditiegetrouw een wisselperiode. Het zal volgens hem nog maar de vraag zijn wat er gaat gebeuren voor de tweede helft van het seizoen. "Het is tot nu toe heel druk geweest. Eigenlijk boven verwachting. Ook voor de rest van het seizoen verwachten we dat er genoeg vraag zal zijn. Ik zie de prijs nog niet echt zakken of stijgen."

info@wdk-onions.nlPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven