Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

‘Bailout’ voor Russische staatsbank

Oekraïne en Turkije praten over een vrijhandelsakkoord dat nog dit jaar in werking moet treden. Het Kremlin schoot een noodlijdende staatsbank te hulp. De EEU verlaagt importtarieven voor een aantal groenten en de Russische inspectie onderzoekt Nederlandse fruitboombedrijven. Tot slot werden ook in de afgelopen dagen meerdere partijen illegale import onderschept en vernietigd. Er lijkt een opvallende piek te zijn in de smokkel van Pools hardfruit.

Oekraïne en Turkije praten over vrijhandelsakkoord
Voor het einde van het jaar willen Oekraïne en Turkije een vrijhandelsakkoord gesloten hebben. De twee landen hebben de onderhandelingen, die sinds 2013 stillagen, weer opgepakt. Tijdens een overleg in Ankara presenteerden de Turkse president Erdogan en zijn Oekraïense collega Poroshenko een ambitieus plan om de handel tussen de landen te verhogen naar 20 miljard dollar in 2020. Vorig jaar kwam de handel tussen de landen uit op 3,6 miljard dollar. Voor Turkije is Oekraïne vooral een belangrijke citrusmarkt, in het algemeen voert Oekraïne echter meer uit naar Turkije dan omgekeerd.'bailout' voor Russische staatsbank
De gevolgen van de Westerse sancties op Rusland worden pijnlijk duidelijk in de laatste stap die het Kremlin neemt. De Russische regering steekt 150 miljard roebel (2,2 miljard dollar) in staatsbank Vneshekonombank, dat maakte premier Medvedev bekent. Doordat de bank de toegang tot de internationale kapitaalmarkten verloor, is de kredietwaardigheid van de bank fors gedaald. Daarom is een investering door de Russische staat nodig om de bank stabiliteit te geven.

EEU verlaagt handelstarieven
De EEU (Euraziatische Economische Unie) verlaagt de importtarieven voor een aantal producten. De importheffingen voor broccoli, spruiten en kool worden voor de periode tot mei 2019 verlaagt van 11 tot 13 procent naar 5 procent. Andere producten waarvoor de tarieven naar beneden bijgesteld zullen worden zijn vijgen, pistachenoten en gedroogde druiven.

Rusland inspecteert Nederlandse fruitboombedrijven
De Russische inspectiedienst gaat Nederlandse fruitboombedrijven inspecteren. Inzet is het hervatten van de export van fruitbomen en fruitboomonderstammen. Deze handel ligt al langer stil dan de boycot ven groenten en fruit.

Opnieuw groenten en fruit onderschept
De Russische inspectiedienst doet de laatste weken veel vangsten van illegaal geïmporteerde groenten en fruit. Opnieuw een overzicht van een aantap opvallende onderscheppingen. De laatste weken wordt er opvallend veel Pools hardfruit gevonden.In de regio Kostromo werd 103 kilo appelen gevonden. Volgens de etiketten op de dozen was land van herkomst Polen.

Op de grens met Wit-Rusland kwam een creatieve smokkelpoging aan het licht. een partij appelen werd onder het mom van zuivelproducten bij de douane ingeklaard. De documenten waren vervalst, de douane liet zich niet in de maling nemen, de appelen werden vernietigd.In de regio Tula werd 21,2 ton appelen van Poolse origine onderschept. De vervalste documenten konden de douane niet misleiden, bij inspectie van de dozen trof de douane op de etiketten Polen als land van herkomst aan. De appelen zijn vernietigd.

Bij een controle in de regio Pskov liep een andere creatieve smokkelaar tegen de lamp. Volgens de papieren vervoerde hij keramische tegels, bij nadere inspectie trof de douane 21 ton appelen aan. Op de dozen zag de douane meerdere mislukte vervalsingen van etiketten en stond Polen vermeld als land van herkomst. De appelen zijn op de vuilstort vernietigd


Poolse peren die onder de radar de regio Krasnodar binnenkwamen, werden toch ontdekt bij een inspectie van magazijnen in de regio. De 775 kilo peren zijn verbrand.

In de regio Omsk liep ook een handelaar tegen de lamp met een aantal illegaal geïmporteerde producten. Het gaat om 596 kilo kool, 1094 kilo appelen en 168 kilo peren uit Polen en 378 kilo Nederlandse knolselderij. De producten zijn vernietigd.Inspecteurs in Tatarstan vonden 94 kilo appelen en 581 kilo tomaten uit Turkije aan. in overeenstemming met het presidentieel decreet zijn de producten vernietigd. Ook in Boerjatië trof de inspectie 89 dozen Poolse appelen aan. Hoewel de chauffeur van de vrachtwagen aan gaf onderweg te zijn naar Kazachstan, werden de appelen in beslag genomen en vernietigd.

In een partij van 28 ton Turkse aubergines werden Californische trips aangetroffen. In Samara werd 770 kilo tomaten uit Turkije ontdekt. De tomaten werden vernietigd.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven