Maharashtra: recordoogst zorgt voor lage uienprijzen

In de Indiase staat Maharashtra wordt voor 2015-2016 een recorduienproductie van meer dan 20 miljoen ton verwacht. Als gevolg zijn de marktprijzen van de bol in de staat gedaald van 800 roepies (10,62) per kwintaal een paar weken geleden tot 500 roepies per kwintaal (6,65).

Volgens telers en handelaren uit Nashik, de spil van de Indiase uienhandel, zal de voorraad rabi-gewassen (die in het droge seizoen worden geteeld) de komende weken flink toenemen, wat de prijzen verder zal terugdringen. De kosten voor de productie en marktgang van uien wordt geraamd op 250 roepies (€3,32) per kwintaal, wat slechts een klein bedrag als inkomen voor de teler overlaat.

In de gewasprognoses van National Horticultural Research and Development Foundation (NHRDF) uit Nashik staat te lezen: "Op dit moment ziet de rabi-oogst er erg goed uit. Als de klimaatomstandigheden gunstig blijven, zal de uienproductie zo'n 15-20% groter zijn dan vorig jaar."

Van de jaarlijkse productie van bijna 19 miljoen ton in 2014-15 werd ongeveer 13 miljoen ton geproduceerd tijdens het rabi-seizoen. Van een totale rabi-opbrengst, die normaal rond eind maart/begin april op de markt arriveert, wordt er 7-8 miljoen ton tot aan oktober/november opgeslagen voor distributie.

In een poging de export te bevorderen, schafte de overheid in december 2015 de minimumexportprijs (MEP) voor uien af. In mei stelde de overheid een MEP van 219 per ton in. Dit bedrag werd in juni verhoogd tot 373 per ton om de export te beperken en het binnenlandse aanbod te vergroten. In augustus vorig jaar, toen de prijzen bleven stijgen, verhoogde de overheid de MEP opnieuw, tot €615 per ton, waarmee het de export praktisch stopzette.

India exporteert uien naar landen als Nepal, Bangladesh, Maleisië en West-Azië. Het land exporteerde in 2014-15 ongeveer 700.000 ton uien van een totale productie van 18,9 miljoen ton.

Source: financialexpress.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven