Steeds meer EU-landen tegen sancties

Volgens berichten in Russische media kalft de steun voor de sancties onder Europese landen af. In juni volgt een nieuwe onderhandelingsronde over verlenging van de sancties tegen Rusland. Ondertussen dreigt Moskou de sancties tegen Turkije verder uit te breiden. Egyptische AGF heeft een lagere kwaliteit dan gebruikelijk, zegt de Russische fytosanitaire inspectie. Rusland vermoedt smokkel van Turkse producten. Oekraïne importeerde minder appelen, onder andere door een ongunstige wisselkoers. En wederom werden er in de afgelopen dagen tonnen Pools hardfruit onderschept en vernietigd.

Steeds meer EU-landen tegen sancties
De Russische ambassadeur bij de EU zei in een interview met Russische media dat de steun onder de EU-lidstaten voor de sancties afvlakt. "Een groeiend aantal landen, meer en meer leiders, spreken zich uit tegen de sancties, niet alleen in contacten met ons, maar ook publiekelijk," aldus de ambassadeur. Voor juni staat een EU-vergadering gepland over de toekomst voor de sancties.

De Franse senator Gerard Larcher zei tegen het Russische persbureau Tass dat Frankrijk bereid is om een voorstel te doen om de sancties op te heffen. "We moeten nu voorbereidingen treffen, want er is geen zekerheid dat de sancties voortduren," aldus de senator. Wel voegde de Fransman toe dat het opheffen van de sancties makkelijker zal zijn als de Minsk-akkoorden worden uitgevoerd.

Ook Griekenland laat weer van zich horen. Tegen persbureau Tass liet een woordvoerder van de Griekse regering weten dat Athene "het idee om de relatie tussen de EU en Rusland te herstellen van harte steunt." Van Griekenland is al langer bekend dat het land tegen de sancties is. De Griekse landbouw wordt hard getroffen door de boycot, die het gevolg is van de Europese sancties.

Volgens de Russen lieten de Oostenrijkse autoriteiten weten dat ze de schade van de sancties voor zowel Europa als Rusland onder ogen zien. "Voor Wenen is het opheffen van de sancties van groot belang," aldus de Russische ambassadeur in Wenen. Oostenrijk heeft nog geen eenduidige beslissing genomen over de sancties.

Mogelijk meer sancties Turkije
Volgens verschillende media overweegt Rusland om de lijst met geboycotte landbouwproducten uit Turkije verder uit te breiden. Het hoofd van de Russische fytosanitaire dienst dreigde met de uitbreiding van de sancties. Volgens hem kan Rusland de beslissing binnen een maand nemen.

Oekraïne vermindert appelimport
In het seizoen 2015/2016 heeft Oekraïne opnieuw het geïmporteerde volume appelen zien dalen. in februari van dit jaar was het volume zelfs gehalveerd ten opzichte van februari 2015. Het land importeerde 5.000 ton appelen. In totaal kwam de import tussen juli en februari 2015/2016 uit op iets meer dan 9200 ton, in dezelfde periode een seizoen eerder was dat 31.000 ton. Onder andere de koersdaling van de Oekraïense munt draagt bij aan de lagere invoer.

Rusland: Kwaliteit Egyptische AGF gedaald
Volgens de Russische fytosanitaire inspectie is de kwaliteit van Egyptische AGF gedaald. "Het is een serieuze zorg voor de inspectie dat er producten aankomen in Rusland met certificaten uit Egypte, die niet Egyptisch zijn," aldus de Rosselkhoznadzor. Rusland verdenkt Turkije van smokkel met Egyptische documenten.

Polen geven appelen weg
De Poolse appeltelers zouden volgens berichten noodgedwongen de appelen weggeven. De appelen worden aan liefdadigheidsinstellingen geschonken, die ze vervolgens uitdelen in steden en dorpen. De actie loopt nog deze maand.

Tonnen Poolse appelen vernietigd
Het aantal onderscheppingen van illegale import blijft hoog. Alleen deze week al publiceerde de Rosselkhoznadzor een vijftal berichten over de onderschepping en vernietiging van Pools hardfruit. Hieronder een overzicht van de onderschepte producten:

Product: appelen
Volume: 73 kisten
Land van Herkomst: Polen
Locatie onderschept: Arkhangelsk (Noord-Rusland)Product: appelen
Volume: 20 ton
Land van Herkomst: Polen
Locatie onderschept: Tula (ten zuiden van Moskou)

Product: appelen
Volume: 1,2 ton
Land van Herkomst: Polen (884 kg), onbekend (334 kg)
Locatie onderschept: Irkoetsk (Oost-Rusland)Product: peren
Volume: 18 ton
Land van Herkomst: Polen
Locatie onderschept: Orenburg (Midden-Rusland)Product: appelen
Volume: 13 ton
Land van Herkomst: Polen
Locatie onderschept: Astrakhan (Zuid-Rusland)

Rusland onderhandelt met Afrikaanse landen
De Russische autoriteiten spraken onlangs met de ambassadeurs van Ivoorkust en Guinee. De Russen zien een opmerkelijke stijging in de import van fruit uit deze landen. Rusland vreest dat dat de documenten vervalst zijn. Daarom wil Rusland graag snelle toegang tot informatie over de export van de West-Afrikaanse landen.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven