Russische mega-landbouwbedrijven profiteren

Oud-premier Italië voor afschaffen sancties

De groenten- en fruitprijzen in Rusland zijn gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het land zal waarschijnlijk de kapitaalreserves deze maand aanwenden om het begrotingstekort te dichten. Oud-premier van Italië Prodi pleit voor afschaffing van de sancties. Russische miljardairs profiteren van de boycot. Ze investeren miljoenen in de ontwikkeling van landbouwbedrijven en halen daarvoor onder andere geld op de Britse beurs op. Azerbeidzjan wordt een steeds grotere leverancier van groenten en fruit aan Rusland. Volgens berichten zouden Turkije en Rusland in gesprek gaan over de spanning tussen de landen.

Groenten en fruitprijzen dalen

Volgens gegevens van de Russische Centrale Bank zijn de prijzen voor groenten en fruit in maart gedaald ten opzichte van februari. De prijzen daalden 1,3 procent. In vergelijking met maart 2015 lag de prijs 5,1 procent lager. Een aantal factoren spelen mee in de prijsdruk. Zo zijn er meer interne deals gesloten, staat de prijs voor landbouwproducten wereldwijd onder druk en zijn de verwachtingen voor het komende seizoen goed.Rusland gebruik kapitaalreserve om begroting te dichten
In het tweede kwartaal van dit jaar start de Russische regering mogelijk met de inzet van de kapitaalreserves om het begrotingstekort te dichten. Dat schrijft de Russische Centrale Bank in een persbericht. Deze maatregel moet de financiële instellingen in het land ook meer lucht geven.

Tol voor buitenlandse vrachtwagens omhoog

 De Russische regering heeft de tarieven voor buitenlandse vrachtwagens die over de Russische wegen rijden met verdubbeld. Een vignet voor een jaar kost nu 120.000 roebel (1800 dollar), dat was voorheen 60.000 roebel (900 dollar). Een dag vignet kost tegenwoordig 850 roebel (12 dollar) in plaats van de 385 roebel die het eerder kostte. Daarnaast gaan de tarieven ook gelden voor vrachtwagens uit Litouwen en Letland. Deze Baltische staten hebben onlangs vergelijkbare maatregelen genomen tegen Russische vrachtvervoerders.

Oud-premier Italië voor afschaffen sancties

Volgens de oud-premier van Italië Romano Prodi heeft het afschaffen van de sancties tegen Rusland meer effect dan het aanhouden van de maatregel. Dat zei de oud-premier in een interview Corriere della Sera. "De relaties met Moskou voor de lange termijn staan op het spel. Die zijn nodig voor de toekomst van Rusland en Europa. Sancties kunnen efficiënt zijn als je ze instelt of als je ze opheft. Op dit moment heeft opheffen een grotere impact dan een verlenging," aldus Prodi. Volgens de Italiaan is Rusland nodig om enkele internationale crises op te lossen. In juni moet de EU beslissen over de toekomst van de sancties. Traditiegetrouw duiken er voor die tijd berichten op over steun voor afschaffing van de sancties.

Russische mega-landbouwbedrijven profiteren
De Russische geopolitieke situatie, de lage olieprijs en de zwakke roebel pakken goed uit voor enkele enorme landbouwbedrijven. Een grote, beursgenoteerde onderneming wil een varkenshouderij en een kassencomplex bouwen. Het benodigde kapitaal wordt opgehaald op de Britse beurs. Een miljardair en vriend van Poetin investeerde eerder al in de teelt van tomaten en appelen. Een andere miljardair wil 250 miljoen dollar ophalen om te investeren in de zelfvoorziening van het land.

Azerbeidzjan in top 3
Van de CIS-landen (Commonwealth of Independent States) heeft Azerbeidzjan een plekje in de top 3 van belangrijkste leveranciers van landbouwproducten aan Rusland ingenomen. Nadat Rusland een boycot tegen Turkije uitvaardigde, verviervoudigde Azerbeidzjan de export naar Rusland, dat melden media in het land. Volgens economen is deze situatie een kans voor Azerbeidzjan, waar de landbouwsector een belangrijk onderdeel van de economie vormt.

Rusland benadert Turkije
Volgens Turkse media zou Rusland Turkije benadert hebben om over de boycot te praten. Turkse exporteurs zien dit gesprek als een lichtpuntje. "We zien dit verzoek als positief. Elke maand werd een nieuw product aan de boycotlijst toegevoegd. Daarom is deze ontmoeting heel belangrijk. We bidden dat de relatie verbetert," aldus een woordvoerder van een exporteurscoöperatie.

Logistiekondernemer XPO opent nieuwe faciliteit
De logistieke dienstverlener XPO heeft vorige week een nieuwe faciliteit nabij St. Petersburg in gebruik genomen. Het koelhuis telt 10.000 vierkante meter.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven