Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Nederlandse agrisector focust op Roemenië

De recente ontwikkelingen in de Roemeense agrarische sector hebben een sneeuwbaleffect ontketend en vanuit Nederlandse agrarische sector en aanverwante sectoren, zoals kassenbouw, landbouwapparatuur, etcetera, is er behoefte ontstaan aan nadere vooral op de praktijk gerichte informatie. Om deze reden heeft het ondernemersplatform Dutch Romanian Network het initiatief genomen om op 27 mei a.s. op de Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd een expertmeeting te organiseren. Deze is vrij en kosteloos toegankelijk mits men zich vooraf heeft aangemeld(zie www.dutchromaniannetwork.nl).

Roemenië wordt steeds vaker als een aantrekkelijk zakenpartner gezien voor de Nederlandse ondernemer. Bovendien zijn de strategische ligging van het land, de hoogopgeleide beroepsbevolking en de zeer concurrerende lonen factoren, die de zakelijke kansen in verschillende belangrijke sectoren begunstigen. Er zijn met name veelbelovende kansen in de land- en tuinbouwsector.

Met ca. 3,7 miljoen landbouwbedrijven en ongeveer 30% van de beroepsbevolking werkzaam in de agrarische sector, speelt de land- en tuinbouwsector een belangrijk rol in de Roemeense samenleving. Roemenië blijft echter een netto leverancier van onverwerkte landbouwproducten, waar het potentieel van de sector niet optimaal wordt benut. Om die kloof te dichten, zijn tussen 2014 en 2020 EU-fondsen beschikbaar gesteld, waarvan de prioriteit ligt op het introduceren van know-how en technologie voor o.a. de modernisering van de sector, infrastructuur, het stimuleren van start-ups en de productie van biologische producten.

De Nederlandse agrisector, die relatief internationaal is gericht, heeft zijn eerste stappen richting Roemenië al gezet. Zoals bekend maakt de agrisector deel uit van het Nederlandse topsectorenbeleid waardoor met financiële ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in 2015 clusters zijn opgericht die zich op Roemenië focussen en dat zijn respectievelijk Holland House of Horticulture and Agroenergy Romania, Holland Dairy House of Romania en het Holland Fruit House Romania.

Van Roemeense zijde verheugt men zich over de Nederlandse belangstelling, want zij kennen de faam van "Wageningen", onze Nederlandse landbouwuniversiteit. De Roemeense premier Dacian Ciolos, die voormalig EU Commissaris van de Landbouw was, heeft de ontwikkeling van de agrarische sector tot topprioriteit verheven en de daad bij het woord gevoegd door uiteenlopende instrumenten in te zetten.
Minder bekend is dat zich in Roemenië als één van weinige landen in Europa zich de zeldzame zwarte aarde(chernozem) bevindt en dat gecombineerd met de extreem lage prijs van de landbouwgronden hebben al veel telers besloten om zich daar te vestigen.

Meer informatie:
Dutch Romanian Network
Ben Jager
M: +31 (0)6 22280292
E: b.jager@dutchromaniannetwork.nl
www.dutchromaniannetwork.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven