Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Seizoenstart voor Spaanse uien

Vroege Spaanse uien krijgen steeds sterkere positie

De koelopslag van Spaanse producenten en exporteurs is praktisch leeg. Lente-uien worden in kleine hoeveelheden tegen zeer redelijke prijzen op de binnenlandse markt aangeboden. Vooral voor de grote kalibers zijn de prijzen schappelijk, hoewel ze iets lager zijn dan die van bewaaruien.

In Spanje hebben supermarkten en groothandelsmarkten volgende week uien in de schappen. Het seizoen begint ongeveer 7 dagen eerder dan vorig jaar en met hogere volumes. Alfonso Tarazona, voorzitter van de Association of Growers and Exporters of Onions (ACEC): "Hoewel Spanje een kleine uienvoorraad heeft, is er in de rest van Europa meer beschikbaarheid als ook concurrentie van andere oorsprong. Al staan de meeste markten te popelen om de Spaanse uien te consumeren." De Spaanse lente-uien bereiken de exportmarkten naar verwachting medio.

De oogst van de Medio Grano start begin juni en de oogst van het uienras de Grano volgt dan in augustus.

"Spaanse lente-uien hebben een grote toekomst in Europa"
Tijdens de afgelopen twee seizoenen is de lente-uienomzet sterk gegroeid in markten zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar de Chileense uien een machtspositie hebben. Echter, zo stelt Tarazona, importeurs hebben vertrouwen in de vroege Spaanse uien, omdat de transportkosten die Chileense of Nieuw-Zeelandse uien veel duurder maken, niet aan de orde zijn.

Vroege uien zijn veel gevoeliger dan de gemiddelde Medio Grano. Tarazona waarschuwt dat "het belangrijk is voor de exporteurs zich bewust te zijn van het belang van het wachten totdat de huid de juiste kleur bereikt voor verzending. We hebben deze fout al eens eerder gemaakt. Toen importeerde Europa niets meer, omdat te vroeg exporteren een tal van kwaliteitsproblemen met zich meebrengt."

Meer informatie:
Alfonso Tarazona
A.C.E.C.
T: +34 963517409
acec@acec.info

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven