Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Harm Jan Schipper (Accon avm):

Eén op 10 telers laat geld liggen bij betalingsrechten

Ondernemers in de landbouw lopen het risico om voor duizenden euro's het schip in te gaan bij de uitbetaling van de betalingsrechten 2015 en/of 2016. Het niet controleren van de betalingsrechten zoals toegekend door de RVO kan leiden tot incorrecte uitgaves tot en met 2018. Hiervoor waarschuwt advies- en accountantsorganisatie Accon avm. Ondernemers kunnen nog tot 15 mei bezwaar indienen bij een afwijzing van een gedeelte van de betalingsrechten of van een private overeenkomst. De onderbouwing van het bezwaar moet uiterlijk 15 juni bij RVO binnen zijn.

De afgelopen maanden hebben de meeste ondernemers vanuit RVO twee brieven ontvangen met een omschrijving hoeveel betalingsrechten voor 2015 zijn toegekend en de waarde ervan. Harm Jan Schipper, accountmanager bij Accon avm: "Als ondernemer moet je je realiseren dat je een controleplicht hebt. Er klakkeloos vanuit gaan dat de uit te keren bedragen kloppen, kan je duur komen te staan. De toekenning van de waarde van de betalingsrechten in 2015 werkt door tot en met 2018. De waarde is bepaald op basis van de bedrijfsgegevens zoals bekend bij RVO. Echter, door het verhuren, ruilen of verkopen van grond en betalingsrechten, is het goed mogelijk dat deze gegevens niet correct doorgegeven of verwerkt zijn. Uit onze analyse blijkt dat naar schatting ruim 10 procent van de telers het risico loopt om duizenden euro's mis te lopen door (nog) niet kloppende bedrijfsgegevens. Ik druk ondernemers dan ook op het hart om je een avondje kwaad te maken en de toegewezen betalingsrechten zorgvuldig te controleren. Dit geldt vooral bij ondernemingen waarbij ruil, huur en verhuur aan de orde is. Is het aantal rechten correct en klopt het bedrag over 2015? Zo niet, dan kan je, indien gewenst, nog tot 15 mei gratis bezwaar maken bij RVO".

Onderling verrekenen betalingsrechten geen koud kunstje
Wanneer er een fout zit in de toekenning van betalingsrechten 2015 heeft dit mogelijk ook gevolgen voor de verrekening met de (ver)huurders. Daarnaast gaat het regelmatig mis met de onderlinge verrekening van de betalingsrechten over 2015. De betalingsrechten bestaan uit drie onderdelen: basis-, overgangs- en vergroeningspremie. Verder zijn er zeven rekenregels om tot de juiste waarde van de bedrijfsspecifieke rechten in 2015 te komen. De bedragen zijn voor elk bedrijf verschillend. Schipper: "Het verrekenen van de betalingsrechten betekent meestal niet dat je het totaal ontvangen bedrag gewoon kunt splitten naar het aantal hectares dat is verhuurd. Voor elke hectare geldt dat de gebruiker de betalingsrechten heeft ontvangen. Om misverstanden en naheffingen in de toekomst te voorkomen, is het dus zaak om als ruilers en (ver)huurders goede afspraken te maken over de hoogte, het tijdstip en de onderdelen van de uit te betalen betalingsrechten en dit zwart op wit vast te leggen".

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven