Nieuw-Zeelandse uiensector presenteert toekomststrategie

Onions New Zealand heeft op dit moment 75% van de oogst van dit seizoen verscheept. Het ziet er goed uit voor ze: "De winst zal naar verwachting 50% hoger zijn dan vorig jaar", meldt CEO Michael Ahern. "Dit betekent een stijging van $81 (72) naar $125 (110) miljoen FoB. Als deze voorspelling uitkomt, zullen uien het derde grootste versproduct van de tuinbouwexport worden na kiwi's en steenfruit."

De ui is al vele jaren Nieuw-Zeelands grootste exportverdiener in de verse groentensector, maar haalt het niet bij de Nieuw-Zeelandse fruitproducten die geëxporteerd worden. "Met zijn omzet trekt de ui echter wel de aandacht van de overheid en wordt betrokken bij beleidsbeslissingen", aldus Ahern.

"Nieuw-Zeeland begon meer dan vijftig jaar geleden met de uienexport en levert nu aan 45 markten wereldwijd. Ongeveer 85% van de totale productie wordt geëxporteerd en alle grote sectorexploitanten zijn 100% Nieuw-Zeelands. Zulke cijfers gelden maar voor weinig gewassen in de tuinbouwsector", vertelt Michael.

Van het zuidelijk halfrond is Nieuw-Zeeland de grootste leverancier aan continentaal Europa. Deze regio neemt 48% van de totale Nieuw-Zeelandse export op, die wordt afgezet via grote retailketens. In 2008 waren Aziatische markten goed voor 12% van de totale export en in 2016 zal dit percentage naar verwachting op 41% neerkomen.

"De uiensector ontwikkelde in 2013 een strategisch plan dat zich richt op vier belangrijke pijlers: productiviteit, de ontwikkeling van de exportmarkt, de kwaliteit van het product en innovatie. Het is goed om te zien dat dit plan z'n vruchten begint af te werpen", besluit Michael.

Voor meer informatie:
Michael Ahern, CEO,
Onions New Zealand Inc
Tel: +64 21 753153

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven