Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Copa & Cogeca

"Steun groenten- en fruittelers ontoereikend"

Copa & Cogeca heeft op 14 mei een brief gestuurd aan de Europese Commissie (EC), bewerend dat de nieuwe plannen om de groenten- en fruitsector van de EU te steunen ontoereikend zijn en moeten worden herzien.

De secretaris-generaal van Copa & Cogeca, Pekka Pesonen: "Groenten- en fruittelers lijden onder de crisissituatie die is uitgebroken door het Russische verbod. Rusland was de nummer één bestemming voor onze export. De vooruitgang, die werd geboekt bij het vinden van alternatieve exportmarkten, weegt niet op tegen de volumes die vóór het embargo naar Rusland werden geëxporteerd. Vooral zorgwekkend zijn de appel- en peervoorraden. De hoeveelheden appelen en peren in bewaring waren op 1 april 2016 respectievelijk 10 en 20% hoger dan op 1 april 2014."

"Ook de tomatenmarkt loopt het gevaar van verslechtering na het sluiten van de Russische markt plus de verhoogde import van Marokkaanse tomaten in de EU. Vanwege de bederfelijke aard zijn er ook maar weinig mogelijkheden om de exportmarkten voor zomerfruit te diversifiëren."

"We zijn dan ook blij dat de Commissie heeft ingestemd met het uitbreiden van de steunmaatregelen, om de marktdruk te helpen verlichten. Wij willen graag dat de maatregelen op 1 juli worden ingevoerd, zodat ze van toepassing zijn op het begin van het zomerfruitseizoen. Dat de Commissie de hoeveelheden die bestemd zijn voor de export onder de nieuwe EU-hulpregeling met 70% wil verlagen is echter onacceptabel, net als het feit dat de terugtrekkingsprijzen zo laag zijn", aldus Pesonen.

Copa & Cogeca heeft de Europese Commissie gevraagd de bepaling van de maximaal gegarandeerde hoeveelheden, die aan de lidstaten worden toegewezen, te baseren op de hoeveelheid die naar Rusland werd geëxporteerd en op hun groenten- en fruitproductie. De coöperatie verzoekt de EC de compensatiesteun voor het terugtrekken van producten van de markt – te vergroten en andere prioriteiten te stellen dan de vrije distributie. Het heeft er bij de Commissie ook op aangedrongen dat de betalingstermijn (voor betalingen aan telers) wordt verkort en dat het volume voor de lidstaten wordt verhoogd van 3.000 naar 5.000 ton.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven