Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Stijgende vraag naar Egyptische knoflook

"Dit seizoen was ons erg goed gezind. We hebben een aantal nieuwe markten voor onze gedroogde en verse knoflook gevonden. Meestal halen deze nieuwe markten knoflook uit Nederland, waarlangs veel knoflook verkocht wordt aan de rest van Europa, maar nu lijken importeurs zich te hebben gerealiseerd dat het goedkoper is om knoflook direct van Egypte te kopen."

Stars of Export is een Egyptische exporteur gespecialiseerd in knoflook. Het bedrijf is van maart tot eind juni bezig met de export van gedroogde knoflook. Yassin Ahmed is aan het woord:

"De grote vraag naar gedroogde knoflook heeft het ons dit seizoen wat moeilijk gemaakt. Het is lastig aan knoflook te komen, die aan de Europese kwaliteitseisen voldoet. We waren eigenlijk niet voorbereid op deze enorme vraag. De belangrijkste reden voor deze vraag is dat Chinese knoflook te duur is geworden, waardoor Europese importeurs naar alternatieven zoeken. Onze Egyptische knoflook is zo'n alternatief. Bovendien zal er, als andere landen zoals Spanje en Mexico hun seizoen beginnen, meer belasting op de import van knoflook buiten Europa worden geheven, wat zal resulteren in een niet-concurrerende prijs voor Egyptische knoflook."

"De toename van de vraag leidt niet tot meer concurrentie. De markt is groot: er is ruimte voor iedereen. Veel Egyptische exporteurs leggen de focus op een specifieke markt: het ene bedrijf kan zich richten op West-Europa terwijl het andere samenwerkt met Rusland of het Midden-Oosten. De Australische markt was echter lastig te bereiken, omdat er een verbod lag op het transport per vliegtuig. We werden gedwongen onze knoflook overzees te verzenden, wat 25 dagen duurde. Oorspronkelijk wouden we meer dan 130 ton naar Australië exporteren, maar in plaats daarvan konden we maar 55 tot 60 ton versturen. Veel klanten zijn overgestapt op de import van knoflook uit Mexico."


 
"Stars of Export verhandelt dit seizoen ongeveer 600 ton knoflook, waarvan ongeveer 150 ton van bij andere leveranciers moest komen. Een groot deel hiervan kan echter niet naar de Europese markt worden verzonden wegens de hoge Europese kwaliteitseisen. Knoflook van mindere kwaliteit eindigt op markten van 'tweede klasse', zoals Rusland en het Midden-Oosten, of op de Egyptische markt, waar de knoflook nu tussen de €2 en €2,40 per kilo kost."

"De grootste uitdaging gezien de huidige hoge vraag is het bemachtigen van knoflook die geschikt is voor de export. "Deze week werd er meer dan 500 ton knoflook geweigerd. Als we extra knoflook van leveranciers willen kopen, moeten we de hele partij van hen overnemen. Niet alle knoflook is goed genoeg om naar onze klanten te sturen: kopen we 100 ton, dan zal zo'n 20% tot 30% goed genoeg zijn voor Europa. We zijn kritisch en controleren maat, kleur en kwaliteit. Veel knoflook moeten we weigeren. We willen natuurlijk geen goede klanten verliezen door slechte zendingen."

Voor meer informatie:
Yassin Ahmed van Stars of Export (Egypte)
Tel.: 0020-1110121738
E-mail: ahmed@starsofexport.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven