Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Niet kostendekkend genoeg

Uiencrisis in India: telers dumpen hun voorraden

In heel India verkeren uientelers in moeilijkheden vanwege de lage prijzen die zij voor hun gewas ontvangen op de groothandelsmarkt. Veel telers melden dat zij niet of nauwelijks in staat zijn om de gemaakte kosten te dekken. Zij reageren op de situatie met gevoelens van boosheid enerzijds en bezorgdheid over hun toekomst anderzijds.

Telers uit het Ratlam district in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh delen daarom hun uien gratis uit als symbolisch protest tegen de minimumprijzen. De telers verdeelden twee karren van de groenten, die voor 0,5 rupee per kilogram worden verkocht op de groothandelsmarkt. Een groot verschil met de daadwerkelijke productiekosten, die zijn geraamd op 7 rupee per kilogram. Een video over de (penibele) situatie waarin deze telers zich bevinden, is hier te bekijken.

Terneergeslagen telers in de stad Nashik dumpen hun oogst langs de kant van de weg. Subhash Gangurde, een teler uit het dorp Vahegaon Sal in de regio Chandwad, zegt dat hij niet in staat is om de productiekosten te dekken vanwege de lage tarieven die zijn vastgesteld vanuit het Productschap voor Landbouwproducten. Daarom gebruikte hij zijn teelt maar als dierenvoeder.

Gangurde: "Ik bood plek aan 1,5 hectare uien in de hoop betere prijzen te krijgen dit jaar. Ik besteedde 120.000 rupees aan het verbouwen van dit gewas, maar door de prijsdalingen vervloog gaandeweg zelfs mijn hoop om überhaupt nog quitte te spelen. De uienprijzen bij de productschappen zijn gedaald tot tussen de 300 en 500 rupees per kwintaal. De productiekosten voor het telen ervan, aangevuld met transportkosten, komen uit op ongeveer 300 tot 400 rupees per kwintaal. Dan heeft het geen enkele zin om de oogst in de markt te zetten."

In augustus vorig jaar schoot de gemiddelde groothandelsprijs omhoog en bereikte een recordhoogte van maar liefst 5.700 rupees per kwintaal vanwege een productschaarste.

Dat staat in schril contrast met de gemiddelde groothandelsprijs van dit moment, die is gedaald tot 700 rupees per kwintaal uien. Allemaal als gevolg van overproductie. De productiekosten voor eenzelfde kwintaal worden geraamd op circa 1.000 rupees.

Ook uientelers uit Haryana maken zich ook zorgen over hun toekomst vanwege de enorme prijsdaling. De groente wordt nu sinds kort aangeboden op de grootste groothandelsmarkt uit de regio en telers stellen dat ze nu 600 rupees per kwintaal krijgen geboden door handelaren, terwijl het gewas vorig jaar voor een bijna driemaal hoger tarief werd verkocht.

De voorzitter van de Indiase Telerscoöperatie, Gurnam Singh Charuni, houdt de overheid verantwoordelijk voor de huidige situatie.

"Het rapport van de Commissie Swaminathan zinspeelde voortdurend op het instellen van minimumprijzen voor uien, aardappels en tomaten, ten gunste van de telers. Als de stand van zaken van het gewas tijdig was geïnventariseerd, dan hadden de uien misschien nog wel geëxporteerd kunnen worden. Een evenwichtigere spreiding van de voorraden zou onmiskenbaar tot betere prijzen voor de telers hebben geleid", zei hij.

"Ontmoedigd door de lage vergoedingen moeten telers noodgedwongen hun uienproductie afbouwen. Dat zal in het het komende seizoen juist weer leiden tot sterke prijsstijgingen van het gewas", sluitte hij af.

Bronnen: aninews.in, timesofindia.indiatimes.com, tribuneindia.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven