Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Staatssteun uientelers Maharashtra

De eerste minister van Maharashtra, Devendra Fadnavis, gaat de Nationale Agrarische Coöperatieve Marketingfederatie van India (Nafed) vragen om garantiepercentages voor uien in te stellen, telers subsidies aan te bieden om de export te stimuleren en met betere aankoopprijzen te komen als onderdeel van het Prijsstabiliteitsfonds (PSF).

Het Comité voor de Markt van Agrarische Producten (APMC) in Lasalgaon verzocht Fadnavis onmiddellijke maatregelen te treffen om uientelers, die zwaar zijn getroffen door de daling van de uienprijzen, te helpen. Het comité wil dat er onder het PSF uien worden verstrekt tegen een hogere prijs dan de huidige markttarieven. De uienprijzen zijn de laatste vijf maanden met bijna 61% gedaald in Lasalgaon, de grootste groothandelsmarkt van het land. Op vrijdag 20 mei waren de uienprijzen gedaald tot 750 roepies (9,88) per kwintaal.

Nafed koopt uien van Lasalgaon en andere APMC's in het district onder het PSF, tegen de marktprijs. De telers halen er op deze manier geen voordeel uit. "Deze aanschaf van de federatie is in het belang van de consumenten, maar de federatie moet ook inkopen in het belang van telers, voor een tarief van 1.500 roepies per kwintaal (onder het PSF)", aldus de voorzitter van het APMC in Lasalgaon, Jaydatta Holkar.

De overheid overweegt nu uien voor 250 miljoen roepies (€3,31) aan te schaffen als noodhulp voor de uientelers in de staat. De gemiddelde uiengroothandelsprijs in Lasalgaon is de afgelopen vijf maanden namelijk met 61% gedaald en in de laatste negen maanden met zelfs 86%. Dit komt doordat het aanbod erg is gestegen, maar de vraag niet. De gemiddelde groothandelsprijs voor uien is gedaald van 1.940 roepies (€25,66) per kwintaal op 1 december 2015 tot 750 roepies (€9,88) per kwintaal op 20 mei 2016.

De gemiddelde groothandelsprijs voor uien boekte op 22 augustus 2015 zijn hoogste record ooit, van 5.700 roepies (€75,40) per kwintaal, het resultaat van de schaarste. De retailprijzen tikten vorig jaar augustus 80 tot 100 roepies (€1,06 tot €1,32) per kwintaal aan in alle grote steden van het land. Maar de afgelopen negen maanden zijn de uienprijzen met 86% gedaald, tot 750 roepies (9,88) per kwintaal, als gevolg van het grotere aanbod.

Op vrijdag was de gemiddelde uiengroothandelsprijs bij Lasalgaon APMC 750 roepies per kwintaal. De minimale en maximale prijzen stonden respectievelijk op 300 roepies (€3,97) en 952 roepies (€12,59) per kwintaal.

Source: timesofindia.indiatimes.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven