Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Onkruid in uien ontwikkelt zich snel

De uien ontwikkelen zich na een relatief late zaaidatum in Midden- en Noord-Nederland zeer voorspoedig, maar het toepassen van een effectieve bestrijding blijkt toch lastig. Hoge temperaturen en de vochtige ondergrond heeft veel goed gemaakt op de achterstand van de ontwikkeling.

Het lijkt er op dat onder deze omstandigheden de onkruidbestrijding niet in alle gevallen effectief is geweest. De droge periode heeft er toe geleid dat de werking van de bodemherbicide niet afdoende is geweest om de onkruiddruk te beperken. Dit heeft nu tot gevolg dat er wat extra maatregelen getroffen moeten worden.Jonge uienplanten
Boxer kan hierin een rol inspelen. Boxer is een bodemherbicide die een breed spectrum aan lastige onkruiden kan bestrijden, waaronder melganzevoet, kleefkruid, ereprijs en zwarte nachtschade.

Daarnaast versterkt Boxer de mix van herbiciden aanzienlijk. In gevallen waarbij bijvoorbeeld melganzevoet is overgebleven, kan Boxer een extra waarde hebben op de contactwerking van de mix waardoor de bespuiting effectiever is. Dit komt door dat Boxer de waslaag van de plant verdunt waardoor de andere contact herbiciden beter de plant kunnen binnendringen en effectiever kan bestrijden.

Let wel op dat de waslaag van de ui ook verdund wordt en mogelijk gevoeliger reageert op een vervolgbespuiting met contact herbiciden.

Het is daarom belangrijk om een mix met Boxer altijd toe te passen op een afgehard gewas.

Boxer is effectief op:
- EĆ©njarige grassen zoals duist, windhalm en straatgras;
- Tweezaadlobbige onkruiden zoals kleefkruid, muur, ereprijssoorten, paarse dovenetel, hoenderbeet, muur, zwarte nachtschade, knopkruid, klein kruiskruid, herderstasje, vergeet-mij-niet, echte kamille en hennepnetel;
- Melganzevoet, stippelganzevoet, uitstaande melde;
- EĆ©njarige melkdistel.

Boxer is minder sterk op:
- Uitstaand melde, varkensgras, zwaluwtong, knopige en viltige duizendknoop.Toepassing in uien
- In plantuien direct na planten op onkruidvrije grond 1-2 liter per hectare. Na opkomst toepassen in het lage dosering systeem op kleine onkruiden 0,5 - 2 liter per hectare.
- In gezaaide uien toepassen vanaf het eerste echte pijpje 3 cm in het lage doseringssysteem 0,5 - 2 liter per hectare. Maximaal 5 liter hectare Boxer per seizoen.

Bij neerslag na toepassing van Boxer een interval van 10 dagen hanteren in verband met het herstel van de waslaag van het gewas.

Voor meer informatie:
Syngenta
Johan Bierma
Crop Advisor Akkerbouw
T: +31 (0)612 159 376
E: johan.bierma@syngenta.com
W: www.syngenta.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven