Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Kremlin bereidt verlenging sancties voor

EC-voorzitter Juncker bezoekt St. Petersburg

Het Kremlin geeft een dubbele boodschap af. Enerzijds wordt er gewerkt aan verlenging van de boycot, anderzijds zegt Poetin de boycot op te heffen als de sancties van het Westen opgeheven worden. EC-voorzitter Jean-Claude Juncker is de eerste hooggeplaatste Eurocraat die Rusland bezoekt sinds de crisis begon in 2014. Rusland weigert deel te nemen aan een Turkse werkgroep die de relatie tussen de landen moet verbeteren. Irak is de grootste afzetmarkt voor Turks citrus, Armenië investeert in de kasteelt en Jordanië streeft naar minder restricties op handel met Rusland.

Kremlin bereidt verlenging sancties voor

In opdracht van premier Medvedev stelt de Russische minister van Landbouw de documenten op om de boycot te verlengen tot eind 2017. ER is geen sprake van een uitbreiding van de lijst met producten. "Het Russische Ministerie van Landbouw is begonnen met het opstellen van een verlenging van de sancties tot eind 2017. De lijst van geboycotte agrarische producten zal niet uitgebreid worden, het gaat alleen om een verlenging," aldus de minister van Landbouw. "Goed nieuws voor de binnenlandse landbouwsector."
Officieel loopt de boycot tot augustus. Deze verlenging zou betekenen dat de grenzen nog anderhalf jaar dicht blijven voor Europese landbouwproducten. Overigens praat de Europese Unie volgende maand over verlenging van de sancties tegen Rusland en past deze stap van het Kremlin in het politieke spel in aanloop naar deze vergadering.


President Poetin en premier Tsipras gaven gezamenlijk een persconferentie na het Russische bezoek aan Athene. bron: Kremlin


Tijdens zijn bezoek aan Griekenland liet Poetin nog een ander geluid horen. Tijdens een persconferentie zei hij: "Wat de sancties betreft, dat is niet ons probleem. We hebben ze niet ingesteld. We hebben alleen gereageerd met maatregelen. Zodra onze partners de sancties opheffen, zullen we ons embargo opheffen."

Juncker bezoekt Rusland

In juni bezoekt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker het internationaal economische forum dat in St. Petersburg gehouden wordt. Daarmee is de Eurocraat de eerste hoge Europese functionaris die Rusland bezoekt sinds de crisis in Oekraïne uit de hand liep in 2014. Officieel staat een gesprek met president Poetin niet op de agenda, maar het is "evident" dat de twee elkaar zullen ontmoeten tijdens het forum. Enkele dagen later beslist de EU over verlenging van de sancties.
De Europese sancties zijn gekoppeld aan de uitvoering van de Minsk-akkoorden. Als die uitgevoerd zijn, zegt Europa na te denken over opheffing van de maatregelen. De verwachting is dat de sancties verlegt zullen worden. Ondertussen kalft de steun voor de sancties onder de lidstaten af. Poetin bezocht onlangs Griekenland om te lobbyen tegen de verlening. Italië, Tsjechië en Hongarije zijn geen voorstander, deze landen wijzen er op dat de sancties ook schade toebrengen aan de Europese economie. Ook in Frankrijk gaan stemmen op om de sancties op te heffen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken zei onlangs dat Europa er niet bij gebaad is als Rusland economisch in elkaar stort. De meeste steun voor de maatregelen is te vinden in Oost-Europa, met name Polen en de Baltische staten.

Rusland weigert werkgroep Turkije

Het Kremlin weigerde een werkgroep op te zetten om de relatie met Turkije te verbeteren. Ankara stelde voor deze groep op te zetten nadat Poetin tijdens een bezoek aan Griekenland zei dat het de taak van de Turkse regering is om "concrete stappen te zetten om de situatie te verbeteren." In een reactie op het Turkse voorstel laat het Kremlin weten dat "geen werkgroep de problemen kan oplossen. Het is iets dat alleen de Turkse regering te weeg kan brengen."

Oud-minister vraagt Poetin geopolitieke spanningen te verminderen

Voormalig minister van Financiën Alexei Kudrin heeft president Poetin gevraagd de geopolitieke spanningen te verminderen om de economie te stimuleren. Volgens de oud-minister moet Rusland integreren in het internationale aanbod om de technische achterstand te reduceren. De Russische economie zit in zwaar weer door de lage olieprijs en de Westerse sancties.

Irak neemt eerste plaats over van Rusland

Irak heeft de koppositie als belangrijkste handelspartner voor Turks citrus van Rusland overgenomen. Dat blijkt uit statistieken. Rusland stond eerste met meer dan 90 miljoen dollar in Turkse citrusexport. Dit seizoen neemt Irak deze positie in met 84 miljoen dollar. De citrusexport is vooral belangrijk voor de Turkse regio Çukurova, waar 90 procent van de teelt te vinden is. Tussen januari en april dit jaar werden 527.000 ton citrus geëxporteerd met een waarde van 273 miljoen dollar.

Armenië exporteert meer komkommers en tomaten

Dankzij het grotere areaal kassen is de export van komkommers en tomaten uit Armenië in de afgelopen jaren gestegen. Volgens de statistieken van het Armeense Ministerie van Landbouw zijn Rusland, Georgië, Wit-Rusland en Tsjechië de belangrijkste afzetmarkten voor de komkommers en tomaten. In de afgelopen twee jaar zou het areaal met 120 hectare gestegen zijn, dit jaar moet er nog eens 70 hectare bijkomen.

Rusland vernietigt 12 ton Oekraïense aardbeien

De Russische inspectie heeft 12 ton aardbeien uit Oekraïne vernietigd. De zomerkoninkjes werden ingevoerd als Servische aardbeien, maar na inspectie bleek de partij omgekat te zijn. Op de verpakkingen waren duidelijk de sporen van nieuwe labels te zien en werden flarden van de oude labels aangetroffen. Ook heeft de inspectie een ton Poolse appelen vernietigd, die zonder de nodige documenten de grens overgebracht werden.

Jordanië wil voorkeursbehandeling Rusland

De Jordaanse regering zet in op een voorkeursbehandeling door de Russische regering. Lagere importheffingen en minder andere handelsbelemmeringen zouden de export doen stijgen. Jordanië exporteert vooral tomaten. In de eerste maanden van dit jaar kwam de totale AGF-export uit op 162.000 ton. Vorig jaar was dat 214.000 ton.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven