Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanning Rusland-Turkije blijft

Rusland opent grenzen

Rusland heeft de grenzen geopend voor een zeer beperkt aantal en volume producten. De boycot voor grondstoffen voor babyvoeding werden opgeheven. Volgens het Kremlin is het mogelijk dat de boycotlijst heroverwogen wordt als Europa de sancties versoepelt. Duitsland lijkt daar echter geen voorstander van te zijn zolang de Minsk-akkoorden niet worden uitgevoerd. De relatie tussen Turkije en Rusland staat nog altijd op scherp. De prijzen in Oekraïne daalde en de Armeense sector ziet groei.


bron: Kremlin

Rusland opent grenzen

De Russische regering heeft de boycot maatregel herzien. De grenzen zijn geopend voor gevogelte, rundvlees en groenten die verwerkt worden in babyvoeding, dat schrijft het Russische persbureau TASS. Het gaat om diepvries en gedroogde groenten die specifiek verwerkt worden in babyvoeding. De Minister van Landbouw heeft de verantwoordelijkheid om quota's in te stellen en de importvergunningen af te geven, op basis van de vraag van de babyvoeding producenten.
Volgens een Russische bron is de maatregel nodig om de binnenlandse productie van babyvoeding te stimuleren. De grenzen zijn geopend sinds 27 mei.
De Russische vicepremier Arkady Dvorkovich liet weten dat er geen intenties zijn om meer producten van de boycotlijst te halen.

Merkel: Minsk-akkoorden blijven voorwaarde opheffen sancties

Waar uit verschillende Europese landen kritische geluiden klinken ten aanzien van de sancties tegen Rusland, houdt bondskanselier Merkel voorlopig vast aan de oude argumenten. De Duitse regering ziet geen reden om de sancties op te heffen, tenzij de Minks-akkoorden uitgevoerd worden. Zolang de akkoorden niet worden uitgevoerd is er volgens Merkel "geen sprake" van dat de sancties opgeheven worden. Wel voegt ze toe dat het om een Europees besluit gaat.

Rusland bereidt tot veranderen sanctiebeleid

De Russische minister van Economische Zaken liet weten dat Rusland bereidt is het sanctiebeleid te heroverwegen als Europa dat ook doet. "Ik denk dat als het sanctieregime van Europa verandert, het regime van counter-sancties ook kan veranderen. Ik denk dat het (de lijst geboycotte producten) verminderd kan worden als het sanctieregime versoepeld wordt," aldus de minister.

Afbouw sancties tegen Rusland

De positie van Duitsland en Oekraïne ten opzichte van het afbouwen van de sancties tegen Rusland loopt fors uiteen. Tijdens een persconferentie liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken weten dat het mogelijk is om de sancties stap voor stap te versoepelen, naarmate er vooruitgang geboekt wordt in de uitvoering van de Minks-akkoorden. Oekraïne wil de sancties pas verlichten als de Minsk-akkoorden volledig zijn uitgevoerd.

Spanning Rusland-Turkije blijft

De werkgroep die Turkije wilde oprichten om stappen te zetten naar een betere relatie werd door Rusland afgewezen. Volgens het Kremlin moest de Turkse regering stappen zetten. De eis van de Russen: excuses en compensatie voor de verliezen. De Turkse president Erdogan zegt echter niet te begrijpen welke stap het Kremlin wil dat hij zet. Ook begrijpt hij niet dat Rusland de goede relatie tussen de landen offert voor "één fout van een piloot." Daarmee refereerde hij aan het incident vorig jaar waarbij een Russisch gevechtsvliegtuig werd neergeschoten door Turkse militairen.

Oekraïense prijzen blijven dalen

In de week van 21 tot 27 mei zijn de prijzen voor groenten en fruit in Oekraïne met 5,1 procent gedaald. de voorgaande vier weken halveerden de prijzen, dat meldt Fruit-Inform. De nieuwe oogst witte kool kost minder dan 4 cent per kilo, de verkoop van deze kolen verloopt vlot. De vraag naar oude witte kool is echter dramatisch laag. Ook de nieuwe aanvoer van peen en uien zet de prijzen voor deze producten onder druk. Kasgroenten werden 6 procent goedkoper.

Armeense export gestegen

De Armeense regering presenteerde onlangs de cijfers over de landbouwsector. In het algemeen groeit de sector. De export van groenten en fruit kwam uit op 48.000 ton, vorig jaar eindigde de teller op 19.850 ton. Volgens de regering is er slechts 192 ton Turkse tomaten ingevoerd in de eerste vijf maanden van dit jaar. Eerder klaagden Armeense telers over de concurrentie van de Turkse tomaten.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.