Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Condens drogen of met kachel?

Tijdens een vochtig najaar is het lastig om uien goed droog te krijgen. Door de opwarming van de aarde lijkt het weer te veranderen. Zijn de huidige droogtechnieken nog wel voldoende? Moeten we overstappen op technieken als condensdrogen? Is condensdrogen ook een oplossing voor een vochtig najaar? Harrie Versluis, projectleider bouw bij DLV Advies, maakte een analyse van de invloed van het weer op de droogmogelijkheden van de zaaiuien.

Drogen
In de droogperiode moet 4-6% gemakkelijk opneembaar vocht worden afgevoerd. De ventilatielucht zal dit vocht volledig opnemen. Tijdens deze gehele droogperiode zal, ongeacht het droogsysteem, de luchtvochtigheid tussen de nog natte uien 90-100% blijven. Pas als dit makkelijk opneembare vocht verdampt is, zal de luchtvochtigheid in de partij zelf dalen. In de praktijk hebben veel telers 7-14 dagen nodig voor deze fase.

Bij het condensdrogen zorgt de koeling voor het realiseren van drogende lucht. Koude lucht droogt immers altijd. Het verwarmingsdeel voorkomt vervolgens dat uien afkoelen. Ook bij dit systeem zal de omgeving van de nog natte ui een relatieve luchtvochtigheid van 90-100% hebben. Bij condensdrogen duurt deze fase ongeveer 10 dagen. Dit gaat dus zeker niet sneller en heeft voor dit traject dus maar weinig voordelen.

Nadrogen
In een vochtig en laat najaar ontstaan de bewaarproblemen bijna altijd bij het nadrogen. Het nadrogen is van groot belang. Er moet nog 4 tot 6% vocht uit de uien. Dat kost gemiddeld 6 tot 8 weken. In die periode moet de ui elke dag gedroogd worden. De luchtvochtigheid zal dan schommelen tussen 60-75%. Als dat niet lukt, zullen de uien klam worden en in kwaliteit teruglopen. Bij condensdrogen heeft het weer geen invloed op de beschikbare drooguren.

Om met buitenlucht na te drogen is een producttemperatuur van minimaal 6 tot 8°C hoger boven de dauwpuntstemperatuur nodig. Daarom is een begintemperatuur van het nadrogen van 25 tot 30°C aan te bevelen. Bij deze temperatuur zit er daarnaast zoveel warmte in de partij dat de kachels tijdens het nadrogen niet meer nodig zijn. Ook met een vochtig en warm najaar zijn de uien dan nog steeds goed met buitenlucht na te drogen. Condensdrogen voegt dan weinig extra toe.

Energiebesparing
Een nevenvoordeel van condensdrogen is dat de droog kosten lager liggen. Het drogen met een kachel zal ongeveer € 2,- à € 3.,- kosten per ton. Condensdrogen kost ongeveer € 0,50 à € 0,70 per ton. Als men alleen voor het condensdrogen de hoofdaansluiting moet verzwaren, zullen de energiekosten door extra vastrecht echter ruimschoots verdubbelen.

De meer investering van een condensdroger is ongeveer € 50,- à € 70,- per ton. Die zijn niet alleen terug te verdienen met lagere energiekosten. Het systeem zal dus niet snel rendabel zijn, als het alleen om een vervanging van het drogen gaat. Pas als er sprake is van bijvoorbeeld eerste jaarplantuien, die een warmtebehandeling vereisen of partijen met jaarlijks veel problemen met rot dan is condensdrogen een rendabele optie.Voor meer informatie:
Harrie Versluis
DLV Advies
h.versluis@dlvadvies.nl
Mob: 06 22 93 00 47.

Reactie Huub Kasius, Agrovent

Mits juist toegepast is condensdrogen in veel gevallen op zijnminst kostenneutraal. Dit weten we uit ervaring met meer dan 15 systemen inbinnen- en buitenland. Veel belangrijker is echter dat condensdrogen in dejuiste uitvoering veel meer betekent dan enkel energiebesparing.

Ik wil de heer Versluijs en de lezers dan ook van harteuitnodigen om op 10 juni a.s. de open dag bij Mts. Van Strien in Tollebeek tebezoeken om deze discussie ter plaatse met de gebruikers te vervolgen.

Huub Kasius
Agrovent BV
Kasius@agrovent.nl
0630-991540


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven