Lente-oogst is afgerond, begin van paarse knoflookseizoen

Spaanse knoflook in riante positie

De oogst van de vroege knoflook loopt op zijn einde in Castilla-Leon. Ook is het seizoen afgelopen in de voornaamste teeltgebieden van Spanje, Andalusië en Castilla-La Mancha. "Telers zijn zonder enige weersproblemen in staat geweest om de knoflook te oogsten en in de bewaring te brengen. Hierdoor hebben we een optimale kwaliteit, zegt Luis Fernando Rubio van het A.N.P.C.A.

De nieuwe oogst Spaanse knoflook wordt vanaf de tweede week van juni al verkocht. Er is goede vraag op zowel de markt als van internationale importeurs. "Omdat het volume van het vorige seizoen erg laag was, was voor de nieuwe knoflookvolumes de markt praktisch leeg. Er zijn veel bestellingen en hoewel de prijzen iets lager zijn, blijven ze nog steeds rond het niveau van de vorige twee maanden. De prijs schommelt meer bij de telers of bij knoflook dat al is gesorteerd."

Er was sprake van wat problemen met de maten in de vroegste gebieden. Dit is geleidelijk hersteld met de oogst van La Mancha. Momenteel heeft de sector de beschikking over alle soorten en maten.

"In vergelijking met vorige jaren is de prognose erg positief en zijn er geen zorgen voor de sector," zegt Luis. "Daar komt bij dat China weliswaar hoopt op goede volumes, maar nog steeds vooral veel kleine maten heeft. Dat is in ons voordeel qua concurrerend vermogen," voegt hij toe.

Vanaf deze week wordt de paarse knoflook geoogst. De opbrengst is goed en er wordt een keur aan verschillende maten verwacht. Het areaal is in de afgelopen jaren verminderd ten gunste van de Spring-knoflook, die productiever is. Desondanks wordt er dit jaar een goede opbrengst verwacht. 

Volgens Luis is er echter kans op een omslag in de knoflooksector. "De Spaanse paarse knoflook wordt steeds populairder en heeft een steeds riantere positie op de markten ten opzichte van knoflook uit andere teeltgebieden. Dit komt voornamelijk door het sterke aroma en de kwaliteit."

Naast de gevestigde markten is de sector van plan om oude markten opnieuw aan te boren. Een voorbeeld hiervan is Taiwan, waar opnieuw Spaans knoflook naar toe zal worden geëxporteerd. Daarbij zijn er ook plannen om de export naar Brazilië te vergroten, wat een strategische markt is waar knoflook erg in trek is.

Meer informatie:
A.N.P.C.A.
National Association of Garlic Producers and Marketers
Plaza Arrabal del Coso, s/n. Aptdo. 66
16660 Las Pedro?eras, Cuenca, Spain
T: +34 638 10 39 10
www.anpca.es
info@anpca.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven