Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaat bepalend voor wereldwijde uienmarkt

De veranderende weerpatronen op aarde vormen ongetwijfeld de grootste uitdaging voor AGF-producenten. Nieuw-Zeeland maakt een ongewoon natte winter door, die mogelijk problemen gaat opleveren voor de uiensector. "Het is zeer nat geweest de afgelopen paar weken," legt Martin Tribe, van New Zealand Growers, uit. "Momenteel levert dit nog geen grote problemen op, omdat alleen de vroege rassen geplant zijn. Wanneer de natte omstandigheden echter aanhouden in het plantseizoen, dat duurt van de eerste tot de vierde week van augustus, kunnen er wel problemen ontstaan. Het weer is ook zachter dan gewoonlijk, wat mogelijk eveneens ongunstig is."

Prijzen zijn prima

De laatste volumes van vorig seizoen zijn naar Europa geëxporteerd en ook de export naar Azië is grotendeels afgerond. De export naar Indonesië is in het tweede semester. De voorraad Nieuw-Zeelandse uien is lager dan ooit tevoren, vertelt Martin. "De prijzen zijn dit jaar prima maar de kwaliteit heeft wel wat te lijden gehad van de weersomstandigheden van afgelopen zomer, maar dit blijkt wereldwijd het geval te zijn geweest."

VK: meer lokaal

Martin vertelt verder dat de veranderende weerpatronen op aarde het noodzakelijk maken na te denken over de juiste strategie. Tien jaar geleden was de Britse vraag naar Nieuw-Zeelandse uien sterk, maar momenteel importeert het Verenigd Koninkrijk minder en kopen retailers hun uien steeds meer lokaal in. De totale export naar Europa is stabiel gebleven maar de export naar Engeland daalde gedurende de laatste tien jaar met maar liefst 35.000 ton.

Azië opkomend

Nieuw-Zeeland exporteert tegenwoordig grotere volumes naar Azië. De export naar centraal Europa is dit seizoen op het niveau van vorig jaar gebleven of misschien zelfs licht gestegen hetgeen toegeschreven kan worden aan de matige kwaliteit van Europese uien dit jaar. "In zijn geheel nam de export naar Europa dit seizoen met 50.000 ton af, wat voornamelijk veroorzaakt werd door de droogte in Oost-Europa en de late neerslag in Nederland waardoor de volumes daar groter waren. De Spaanse volumes waren aanvankelijk krap met hoge prijzen. Deze markten zijn onvoorspelbaar en je moet de situatie per dag bekijken. In de uiensector is een week al lang. Je moet voortdurend op de hoogte blijven van de wereldwijde productie," vertelt Martin.

In Azië is de vraag naar Nieuw-Zeelandse uien over het algemeen gestegen. Vanuit Japan daalde de vraag, maar die uit Taiwan, Singapore, Hong Kong en Indonesië steeg daarentegen, wat mogelijk te maken heeft met de situatie in China en India. Volgens Martin is het moeilijk om accurate gegevens over de uienproductie in China te verkrijgen, maar als gevolg van een koudegolf zijn de volumes er gekrompen en de prijzen gestegen. Indonesië heeft veel importbeperkingen ingevoerd voor AGF uit China.

"In India zijn uien een politieke kwestie. Er zijn veel verschillende teeltgebieden die de binnenlandse productie kunnen beïnvloeden. De marktprijzen en invoerrechten kennen pieken en dalen, wat van grote invloed kan zijn op de gehele markt in Zuidoost-Azië."

Transparanter worden

"Ik denk dat belangrijke spelers zoals retailers en handelaren zich steeds meer bewust worden van het feit dat zij hun zaken beter moeten plannen. Ze zien dat de kopersmarkt steeds minder van invloed is op de prijsstelling. Kopers en leveranciers moeten transparanter worden om ervoor te zorgen dat zij enerzijds voldoende aanvoer hebben, en anderzijds voldoende kunnen leveren," beweert Martin.

"We telen een gewas dat we van oudsher goed kunnen vermarkten in Nieuw-Zeeland, maar dit jaar hadden we een tekort in onze aanvoer. We zullen hier vaker mee te maken krijgen. Om een stabiele aanvoer te garanderen, zal de samenwerking verbeterd moeten worden en zullen we ook flexibeler moeten worden."

Het is nog te vroeg om een prognose te geven voor volgend seizoen maar de productiemethoden in Nieuw-Zeeland hebben grote vooruitgang geboekt. We deden het altijd al vrij aardig, maar de grote spelers slagen er steeds beter in kwaliteit en volume te garanderen onder moeilijke omstandigheden. Tot slot verwacht Martin dat het klimaat de grootste uitdaging zal zijn voor alle uienproducerende landen.

Voor meer informatie:
Martin Tribe
NZ Growers
Tel: +64 9 236 8372
Email: martin@nzgrowers.co.nz
www.nzgrowers.co.nz
Publicatiedatum: