Agrifirm

Deelnemers uienbewaarpool profiteren van oplevingen in de markt

Agrifirm Plant betaalt telers in de uienbewaarpool 16,6 eurocent per kg (op basis levering week 11). De pool heeft goed meegedaan met de markt tot en met mei en geprofiteerd van de korte oplevingen in de markt.

De bewaarpool verkoop startte dit jaar later dan gebruikelijk, met de eerste verkoop in december. De oogst van de uien heeft in sommige delen van Nederland lang geduurd en als gevolg daarvan ook de periode van levering af land. Opvallend was dat de prijzen op goede niveaus stonden variërend tussen 16 en 20 cent, maar dat er maar op een beperkt aantal dagen echt gehandeld kon worden voor die prijzen. In de uienpool van Agrifirm Plant hebben de deelnemers van de oplevingen geprofiteerd.

Poolprijs past bij marktomstandigheden
Door een uitgebreid netwerk aan afnemers hebben alle uien een goede bestemming gekregen. De kwaliteit van de uien viel soms tegen en dat landelijke beeld heeft de export bemoeilijkt en de prijs onder druk gezet, vooral in de laatste maanden van het bewaarseizoen. Exportmarkten als Brazilië en Maleisië waren snel van de markt. De vraag naar uien liep daarom terug en als gevolg daarvan daalde de prijs sterk, tot onder de 12 cent per kg.

Bewaarvergoeding conform omstandigheden
Met een progressieve bewaarvergoeding worden de partijen gecompenseerd voor het lastige bewaarseizoen. Uien bleken snel te slijten in de opslag, maar met een bewaarvergoeding variërend van € 1 tot € 1,75 per ton per week wordt dit conform de omstandigheden gecompenseerd.

Betrouwbaarheid met uien
De succesvolle werkwijze van Agrifirm Plant in de uienmarkt kenmerkt zich door veelzijdigheid en betrouwbaarheid. Door zaken te doen met meerdere betrouwbare verwerkers, kunnen de deelnemers in de pool altijd rekenen op het hoogst haalbare uit de markt. Agrifirm Plant is door heel Nederland actief met de uienpools en is daarom minder afhankelijk van lokale teeltomstandigheden.

Bron: Agrifirm

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven