"Goede bakkleur industrie-aardappelen met ethyleen-bewaartechniek bewezen"
"Als je aardappelen bewaart, gaan ze in de loop der tijd suikers vormen, omdat het zetmeel wordt omgezet in suiker. Iedereen was er altijd bang voor dat ethyleen de toename van de suikers versnelt, waardoor in het bakproces de suikers te donker zouden worden. Voor frietfabrieken en fastfoodrestaurants is dat funest omdat ze alleen de zogeheten 'golden fries' willen. Dit onderzoeksresultaat is daarom de start van een belangrijke 'game-change'", vervolgt Dirk. "De veelgebruikte CIPC-middelen met Chlorpropham zijn al tientallen jaren in de markt, maar komen steeds meer onder druk te staan vanwege de aanwezige residuen. Ethyleen is een goed alternatief, zonder residu, makkelijk toepasbaar en zelfs een stuk goedkoper. Alle andere alternatieven zijn drie tot vijf keer zo duur."
"Extra voordeel met ethyleen is dat je geen last hebt van interne kieming. In tegenstelling tot CIPC-middelen is dat namelijk onmogelijk, omdat ethyleen volledig tegengesteld werkt. Ethyleen blokkeert weliswaar de celstrekking, maar de celdeling gaat gewoon door. Onderzoeker Glyn Harper concludeert in het onderzoek dat het in een kiemlustig jaar verstandig is om bij het inschuren een hele lage dosis CIPC-middelen toe te passen, maar de rest van het seizoen alleen met ethyleen te werken", vervolgt Dirk. "Met het bewijs dat we nu hebben, ontstaat er in de industrie-aardappelen voor ons een enorme markt. We zien nu al dat telers in Scandinaviƫ en Rusland vol instappen, maar we verwachten ook dat frietfabrieken in andere markten in zullen stappen, omdat afnemers vanwege de residuen op de CIPC-middelen steeds terughoudender worden met deze middelen. Een paar grote spelers in de friet gaan nu al met ethyleen opschalen!"
Klik hier voor het onderzoeksrapport
Voor meer informatie:
Dirk Garos
Restrain
0031-653869221
Dirk.Garos@restrain.eu.com
www.restrain.eu.com