Grote Italiaanse uienoogst

"Het uienseizoen van 2016 is begonnen, maar er zijn nog steeds wat problemen. Aanvankelijk waren de prijzen goed. Maar ondanks het feit dat de kwaliteit van middelhoog niveau is, dekken de prijzen de productiekosten niet. We hebben het over 8-10 cent per kg voor vroege gele uien, terwijl ze om winstgevend te zijn 15 cent per kilo zouden moeten opbrengen, met een opbrengst van 50 ton per hectare. Witte uien komen nu ook beschikbaar en we hopen dat we producenten 15 cent per kilo kunnen betalen," aldus Claudio Brintazzoli, directeur van CESAC, een coöperatie van 150 uienproducenten die in totaal 500 hectare bebouwen. 


Uienverwerking bij Cesac.

Er zijn verschillende redenen voor deze situatie te noemen. De vraag is iets lager dan vorig jaar en er werd meer grond gewijd aan de uienteelt. "Wat betreft aanplantingen is er sprake van een stijging van 7 tot 8% en in sommige gevallen zelfs 10%, maar het echte probleem is de opbrengst per hectare. De milde wintertemperaturen en het regenachtige voorjaar leidden tot een opbrengststijging. Vroege rassen produceerden meestal gemiddeld 40 ton per hectare, maar dit jaar bereikten we 64-65 ton per hectare."

Cesac teelt vroege gele uien, die in het najaar worden gezaaid op 52 van de in totaal 500 hectare. De oogst begon rond 20 mei en eindigde op 10 juni. Er werd 3.300 ton uien geoogst, ofwel 63,5 ton per hectare.

Naast de lage prijzen, baart een ander element de producenten zorgen: "De uien die in het voorjaar op 450 hectare werden gezaaid, zijn nu rijp, omdat de temperaturen de rijptijd hebben verkort." Daarom zitten producenten, naast met de reeds overvloedige volumes vroege uien, nu ook met uien uit de voorjaarscyclus.


Uienverwerking bij Cesac.

Natuurlijk is er een zekere druk om de magazijnen zo snel mogelijk leeg te maken, dus wordt er naarstig gezocht naar Europese markten voor de gele uien, hoewel de eigen producten van deze markten al bijna beschikbaar zijn.

Over de verpakking zegt Brintazzoli: "We werken veel met buisvormige netten, die 3 tot 4 uien (500 gram) bevatten. Tegenover de traditionele netten die tot 7 bollen bevatten, is dit formaat populairder bij kleinere gezinnen." Zakken van 5 tot 10 kilogram zijn alleen bij groothandelsmarkten beschikbaar. De producten worden daarvervolgens opnieuw verpakt of verkocht aan retailers en straatverkopers. De meest innovatieve sector voor uien is die van vers gesneden producten. "We leveren al aan de cateringsector, maar willen ook met retailers gaan werken."


Buisvormige netten van Cipolla di Medicina.

Meer dan de helft van Cesac's productie wordt verhandeld onder het merk Cipolle di Medicina. "We richten ons op een hoge kwaliteit, zodat het merk nog meer kan worden uitgebreid."

Contact:
Cooperativa CESAC sca
Via Canale, 1300
Medicina (BO) - Italia
Tel.: (+39) 051 851 717
Fax: (+39) 051 852 340
Web: www.cesacsca.it

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven