Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Rusland houdt vernietigingsbeleid vast

Rusland blijft illegaal geïmporteerde producten vernietigen. De wet die dit regelt is onlangs verlengd. Topoverleg tussen Bosnië en Herzegovina en Rusland moet een einde maken aan de Russische boycot. Rusland investeert in herstel van de relatie met Turkije. De inspectie onderschepte onlangs nog Turkse druiven en Poolse champignons. De eerste reefer per trein tussen China en Rusland is onderweg. De route is flink korter dan per schip.

Rusland wil relatie Turkije herstellen
"We zijn naarstig op zoek naar een volledig herstel van de relaties met ons bevriende land Turkije, waarmee al jaren we een unieke relatie en samenwerking hadden," zei president Poetin tijdens een persconferentie tijdens een bezoek aan Kazachstan. Daarmee onderstreepte hij de uitkomst van president Erdogans bezoek aan Moskou vorige week.Rusland houdt vernietigingsbeleid vast
Het Kremlin heeft de periode, waarin illegaal geïmporteerde producten vernietigd mogen worden, verlengd tot 31 december 2017. Het besluit om de producten te vernietigen werd in juli 2015 genomen om de smokkel tegen te gaan. Sindsdien is er zo'n 7300 ton groenten en fruit en 230 ton dierlijke producten vernietigd.

Topoverleg rond boycot Bosnië Herzegovina
Mirko Sarovic, minister van Buitenlandse Zaken en Economische Relaties van Bosnië en Herzegovina, bevestigde eind vorige week dat de Russische fytosanitaire dienst op 18 augustus arriveert om inspecties te doen. Daarnaast staat er voor deze week een vergadering gepland in Moskou waar vertegenwoordigers van de twee landen elkaar ontmoeten. De inspecties en overleggen zijn het gevolg van de boycot die Rusland afkondigde tegen Bosnië en Herzegovina.

Eerste reefer per trein naar Rusland
RZD Logistics, een dochteronderneming van de Russische spoorwegen, heeft op 8 augustus de eerste reefercontainer per trein uit China geladen. De container met groenten en fruit is de eerste in wat men hoopt dat een reguliere dienst zal worden. Naar verwachting komt de container tussen 26 en 28 augustus op de bestemming aan. Dat is 12 dagen sneller dan met transport per schip. Een dieselgenerator moet de producten op temperatuur houden.

Oezbeekse nectarines ontsmet
Tijdens een inspectie trof de Russische fytosanitaire dienst op een partij nectarines uit Oezbekistan een overschrijding aan. De 7 ton steenfruit werden ontsmet in overeenstemming met de Russische regelgeving.

Voor een partij Poolse champignons en Turkse druiven wacht waarschijnlijk een ander lot. De Russische douane hield vier Wit-Russische vrachtwagens staande in de regio Pskov. Waar op de transportdocumenten natuurlijk rubber uit Litouwen stond vermeld, bevatten de vrachtwagens Poolse champignons en Turkse druiven. In totaal gaat het om zo'n 70 ton. Het land van oorsprong was duidelijk zichtbaar op de etiketten. De producten zijn in beslag genomen.

Europa belangrijkste handelspartner Azerbeidzjan
De belangrijkste handelspartner voor Azerbeidzjan is de EU. Dat blijkt uit cijfers die het Azerbeidzjaanse bureau voor de statistiek bekend maakte. Tussen januari en juni van dit jaar handelde het land met bedrijven en personen uit 163 landen. Er werd voor 6,3 miljard dollar geëxporteerd en voor 4 miljard dollar geïmporteerd. Daarmee kwam de handelsbalans positief uit op 2,2 miljard dollar. Van al die handel was 41,9 procent met EU-landen, 12,6 procent met CIS-landen en de resterende 45,5 procent met overige landen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven