Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Eerlijker prijzen voor Australische uientelers?

Australische consumenten van uien moeten nog een paar weken wachten tot het nieuwe Australische uienseizoen beschikbaar komt met uien van Noord-Australische uientelers uit Queensland en Northern Territory.

De meeste Zuid-Australische uiengewassen werden rond half mei geoogst en worden momenteel vanuit de opslag geleverd. De voorraad slinkt volgens de laatste rapporten van Onions Australia. Als gevolg daarvan nemen de prijzen op de binnenlandse markten toe wat op zijn beurt weer uitmondt in hogere prijzen: de hoogste sinds 2010.

Kees Versteeg, voorzitter van Onions Australia, liet weten dat de opslagkwaliteit van de Zuid-Australische uien werd beïnvloed door het onverwacht hete weer eerder in het seizoen, wat resulteerde in kleinere volumes. De uien zijn van een kwaliteit die goed genoeg is om vanaf half mei de opslag in te gaan. Momenteel neemt het aanbod opgeslagen uien van goede kwaliteit af en nemen de prijzen toe.

"Een paar telers uit Queensland zijn al begonnen met de oogst van kleine volumes van hun vroege uienrassen en over een paar weken zullen alle telers uit Queensland volop bezig zijn met de oogst. De eerste uien zouden eind oktober op de schappen moeten liggen", aldus Versteeg. "De telers uit Queensland doen hun uiterste best om hun uien bij de eerste gelegenheid naar de winkels te vervoeren."

"Het is bemoedigend dat beide grote Australische supermarktketens, Coles en Woolworths, hebben toegezegd alleen Australische uien te verkopen. Onions Australia hoopt dat andere retailers hetzelfde zullen doen. Diegenen die in de aanloop naar het Australische uienseizoen uien importeren, ondermijnen daarmee alleen de Australische telers."

Onions Australia heeft regelmatig contact met de grote retailers om hen op de hoogte te houden van de aanbodsituatie. Het sectororgaan blijft door het hele land controles uitvoeren om de import te controleren. "Het is niet nodig om te importeren, want er zullen binnenkort genoeg kwaliteitsuien uit Queensland komen."

"Het laatste dat we willen is een toestroom van importuien die ten onrechte worden aangeboden als Australische uien zoals we in voorgaande jaren hebben gezien. Dat ondermijnt namelijk niet alleen het harde werk van de Australische uientelers, maar bedriegt ook de Australische consument wanneer deze uien op de schappen liggen als Australische uien."

Voor meer informatie:
Kees Versteeg - voorzitter Onions Australia
Tel: 0488 494 911 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven