Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huub Kasius over de VaccTek

Verwijderen van het vocht met condensdroging

Verwijderen van het vocht met condensdroging: Het principe is eenvoudig: als je vochtige lucht langs een koud oppervlak leidt, condenseert het vocht en komt er veel warmte vrij, de condensatiewarmte van water. Dit is analoog aan het ijskoude flesje drinken dat uit de koelkast wordt gehaald op een warme zomerdag.
In de simpelste vorm doet het verdamperblok van een koelmachine dit al, koelen is immer drogen, en drogen is koelen. Echter, we willen het product ook op temperatuur houden, dus zullen we de afgekoelde lucht weer moeten opwarmen.


Het principe is niet nieuw, de eerste experimenten met condensdroging dateren al uit de jaren '70. Met de techniek uit die tijd was het echter nog niet mogelijk om de afgekoelde lucht zodanig terug te verwarmen met een acceptabel energieverbruik, dat de temperatuur van de drogende lucht stabiel bleef. Pas in de afgelopen tien jaar is de techniek opnieuw opgepakt, wat heeft geresulteerd in systemen die in staat zijn de condensatiewarmte terug te leiden naar verwarmingsblokken (eigenlijk de condensors van de koelmachine) en daarmee de lucht op temperatuur te houden.

Deze techniek werkt, maar heeft wel een aantal nadelen:
  • • In de bewaarcel hangen erg veel blokken en leidingen, naast de verdampers voor de koeling komen er extra blokken bij voor de verwarming, allen met hun eigen toe- en afvoerleidingen. Dit is niet bevorderlijk voor de luchtstroming, wat dan ook resulteert in veel "afstelwerk" om het geheel goed uit te balanceren. Voor ieder ontwerp bewaarschuur is het systeem dan ook weer net even anders.
  • Bij meerdere cellen vereisen deze systemen veel buffercapaciteit en complexe leidingwerken met veel afsluiters. In de praktijk wordt daarom vaak een concessie gedaan en is 100% gelijktijdig drogen in meerdere cellen niet mogelijk.
  • Bij grote bewaringen is het circuit dat de verdampers en verwarmingen voedt vaak een secundair systeem met water/glycol. Eigenlijk zou je uit principe geen leidingen met vloeistof in de bewaring willen hebben. Als het systeem ouder wordt zal dit veel extra inspectie en onderhoud gaan vereisen.

Deze "klassieke" systemen kunnen goed werken, maar zijn eigenlijk gebaseerd op het bij elkaar combineren van individuele stukken traditionele techniek.

Verbeterde condensdroging : VaccTek
Uit de eerste bewaringen die met bovengenoemde systemen zijn uitgerust is de techniek doorontwikkeld tot een complete unit die alles in één apparaat combineert, zonder vloeistofstromen in de bewaring: de VaccTek. Vergelijk het met een enorme condens-wasdroger die we ook thuis inzetten om de was te drogen: in plaats van een installatie is het een machine geworden. De uitdaging die moest worden opgelost was alle componenten zodanig op elkaar af te stemmen zodat er een
uitgebalanceerd systeem ontstond dat automatisch en onafhankelijk van de inrichting van de bewaarcel twee dingen doet: met een druk op de knop de drogende lucht regelen op een gewenste RV én op een hogere temperatuur, onafhankelijk van de condities van de buitenlucht. Met vier seizoenen ervaring en tientallen operationele units is deze techniek inmiddels volledig uitgerijpt. De integratie van alle functies in één machine heeft ook als voordeel dat de besturing heel erg eenvoudig is geworden. Tenslotte runnen we een bewaring en geen fabriek met een complexe procesbesturing.

Inmiddels zijn er vele extra's bijgekomen die de techniek nog beter toepasbaar maken:
  • Geschikt voor ieder type kistenbewaring, zowel zuig- als blaassystemen
  • Geïntegreerde warmtepomp voor nadrogen als de condensatiewarmte "op" is.
  • Nadrogen bij lage temperatuur, dus ná het inkoelen.
  • Een echte actuele meting van de hoeveelheid afgevoerd condenswater, dit geeft een extra indicatie over het verloop van het droogproces.
De investering in deze complete eenheden is wat hoger, maar daarvoor bieden ze 100% gelijktijdigheid bij meerdere cellen, betere regeling, een warmtepomp en op termijn aanzienlijk lagere onderhoudskosten. Ook de installatie en inbedrijfstelling is aanzienlijk vereenvoudigd, het is tenslotte een machine in plaats van een
installatie.

Plaatsing van een VaccTek in een nieuwe bewaarschuur..
Voor de bulkbewaring is de techniek nog kostbaar. De toepassing vinden we (nog)
vooral in de kistenbewaring, waarbij de mogelijkheid ontstaat om meerdere partijen
na elkaar in één cel te drogen (de droogtijd wordt bijna gehalveerd). Een capaciteit van bijvoorbeeld 500 ton kan dan voor 1000 ton worden ingezet.

Voor meer informatie:
AgroVent BV
Gildenweg 18
8304 BC Emmeloord, NL
Tel. +31(0)527-636150
Fax. +31(0)527-636155
info@agrovent.nl
www.agrovent.nl
Publicatiedatum: