Alternatieven gezocht voor Braziliaanse uienmarkt

In de Spaanse regio La Mancha loopt binnenkort het seizoen voor bewaaruien af. "De uien hebben een superieure kwaliteit ten opzichte van het vorige seizoen. Dit komt omdat we geen grote neerslag of hagelbuien hebben gehad. We hebben dit jaar erg gezonde uien die er goed uitzien," zegt Eduardo Pérez van Cebollas Cifuentes.Er wordt op dit moment een goede omzet gedraaid. De prijzen zijn stabiel, al zijn ze wel lager dan vorig jaar. De reden hiervoor is omdat er dit jaar meer uien zijn aangeplant. "Het is nog onzeker wat voor prijzen onze variëteit in dit seizoen zal krijgen. De oogst loopt nog en we weten niet precies wat voor volumes we gaan krijgen," legt Eduardo Pérez uit.

"We weten echter nu al dat we grotere maten gaan krijgen dan vorig jaar. Er is een groter volume aan kaliber 2-uien en iets minder uien van kaliber 1. Dat laatste formaat is de grootste in zijn soort en op sommige markten ook degene die het meest in trek is."Cebollas Cifuentes zet op dit moment ook rode en witte uien op de markt, hoewel het volume hiervan kleiner is dan die van de Grano- of de bewaaruien.

Alternatieven voor de Braziliaanse markt
Cebollas Cifuentes exporteert 85% van zijn uien naar zowel Europa als andere bestemmingen. "Vorig jaar was er een grote vraag vanuit Brazilië, omdat daar toen sprake was van een sterk verminderde productie. Die markt is dit jaar echter nog niet echt opengegaan, hoewel er altijd wel wat importeurs zijn die om Spaanse uien blijven vragen," zegt Pérez.Volgens Eduardo Pérez is Europa nog altijd de belangrijkste markt voor uien met grote maten. "Dit jaar zullen we voor de andere maten moeten zoeken naar alternatieven voor de Braziliaanse markt. Afrikaanse landen als Ivoorkust en Senegal zijn lastig wegens de concurrentie met Nederlandse uien, die daar voor lagere prijzen worden verkocht."

De stijgende trend van knoflook
"De omzet van knoflook gaat dit jaar erg hard. We hebben in de afgelopen twee seizoenen een stijgende trend gezien, waarin we ook het geluk hadden om knoflook te produceren met een zeer goede kwaliteit," licht Pérez toe.

"We hebben ook gebruik kunnen maken van de afnemende export vanuit China. We konden daardoor op markten komen waar het eerder erg moeilijk was om onze knoflook te introduceren. Dit gold met name voor Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De Chinese productie is in de afgelopen twee seizoenen iets verminderd en als gevolg daarvan zijn de prijzen omhoog geschoten."


Het in Albacete gevestigde bedrijf Cebollas Cifuentes teelt en exporteert Violet-knoflook, witte Spring-knoflook en paarse knoflook. "We zijn nog maar een klein bedrijf, maar we hopen elk jaar verder uit te breiden."

Cebollas Cifuentes is als standhouder aanwezig op Fruit Attraction 2016, dat van 5 tot 7 oktober zal worden gehouden in Madrid. Het bedrijf is te vinden op stand 7D01G.


Voor meer informatie:
Eduardo Pérez
Productos Hortícolas El Hondo, S.L
02640 Almansa, Albacete. Spain
T: +34 967 582356
export@cebollascifuentes.es
www.cebollascifuentes.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven