Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Fasto nieuwe stap in vroege zaaiuien

Tholen - Met de combinatie hoge opbrengst en lange bewaring timmert Hazera al jaren aan de weg in de uien. Op de demovelden in Warmenhuizen was deze week te zien hoe ze deze eigenschappen in het hele uien-assortiment inbrengen. Een van de resultaten in de extra vroege rassen is de nieuwe zaai-ui Fasto.Frank Druyff van Hazera tussen zijn favoriete gewassen

Demovelden
"In de uienveredeling zetten we al jaren in op de combinatie hoge opbrengst en lange bewaring. Dat zijn belangrijke eigenschappen voor alle uien." Dat vertelt Frank Druyff, een van de uienkenners van Hazera, vanaf de demovelden in Warmenhuizen, waar deze week de internationale open dagen werden georganiseerd. "Vanuit Hazera trekken we deze eigenschappen meer en meer door naar het vroege segment. Voor de vroege, verre export zijn deze eigenschappen belangrijk."
Contado
Vorig jaar leverde deze focus ook de Contado op, een vroege tot zeer vroege plantui. "Die heeft het dit jaar goed gedaan", vertelt Druyff. En nu komt daar dus ook de zaai-ui Fasto bij. Het ras werd vorig jaar geregistreerd en het zegt het al: deze ui is snel. "Hij doet het verder goed in de bewaring – en er komen flinke uien vanaf", laat Druyff zien.
Rode uien
Op het demoveld in Warmenhuizen liggen nog eens twee nieuwkomers. De HA222 en HA111 zijn afkomstig van het Britse bedrijf AFL. De rode uien van AFL werden deze zomer door Hazera overgenomen. "In het VK en de VS komen deze rassen al goed uit de najaarsproeven", vertelt Druyff. "Nu gaan we kijken hoe ze het in Nederlandse omstandigheden doen." Zelfs als de prestaties in Nederland niet uitzonderlijk presteren, zijn de uien volgens hem een mooie aanvulling op het assortiment. "Het gaat niet alleen om deze rassen, maar ook om de uitbreiding van de genenpool met de bijbehorende ouderlijnen, die belangrijke nieuwe mogelijkheden voor de toekomst brengen."
Voor meer informatie:
Hazera
Postbus 28
4920 AA Made
Telefoon: +31 (0)162690900
E-mail: info@hazera.nl 
www.hazera.nlPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven