Streekkeurmerk achter Thoolse aardappelen krijgt subsidie

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben besloten de stichting Zeker Zeeuws een subsidie toe te kennen voor haar werkzaamheden gedurende de tweede helft van 2016. De stichting beoogt het verder uitbouwen en versterken van het netwerk van Zeeuwse gecertificeerde bedrijven en de verdere positionering van Zeker Zeeuws Streekproduct zowel nationaal als internationaal.

De stichting Zeker Zeeuws is een onafhankelijk keurmerk voor streekproducten die in Zeeland op een maatschappelijk verantwoorde manier worden geproduceerd, met toegevoegde waarde voor de streek en het streekeigen cultuurlandschap. De stichting is in 2016 opgericht en komt voort uit de stichting Lekker Regionaal Product.

Er zijn diverse Zeeuwse streekproducten binnen de AGF-sector die onder het keurmerk vallen: Thoolse aardappelen, Zeeuwse mini–groenten, Zeeuwse appelen, peren en bessen en fruitsappen, bruine bonen, kleinfruit, dessertsaus en jam, Zeeuwse frites en stampotten en zilte groente.

Uitgangspunt van het streekkeurmerk is dat het bij moet dragen aan een duurzame regionale ontwikkeling uit economisch (stimulering kleinschalige bedrijvigheid, behoud van toegevoegde waarde in de streek), ecologisch (verminderen milieubelasting in de productieketen en behoud of versterking van de natuur, landschap en biodiversiteit) en sociaal (stimulering werkgelegenheid, toegang tot hulpbronnen).

De stichting is verbonden aan de landelijke stichting Erkend Streekproduct Nederland en heeft inmiddels circa 70 Zeeuwse producenten middels een keurmerk aan zich verbonden. Gedurende de tweede helft van 2016 zullen tenminste 5 nieuwe producten gecertificeerd worden. Voor wat de toekomst na 2016 betreft mikt de stichting op financiering middels ondernemersbijdragen, aangevuld met Europese subsidie.

Bron: Provincie Zeeland / Zeker Zeeuws / FoodHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven