Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Gerard Hoekman: "Gevaarlijk spel op bestemmingen als Verre Oosten"

Kunstmatige prijsstijging op uienmarkt

Tholen - De uienprijs is momenteel weer aan het stijgen. "Dat is niet eens het gevolg van een grotere vraag, want die is niet groter dan eerst. Maar de boeren hebben hun uien achter de planken en de handel heeft weinig voorraad. Boeren die net hun uien naar binnen hebben gereden, zijn niet happig om zomaar te verkopen. De prijsstijging is dan ook eerder een kunstmatige correctie dan het normale vraag- en aanbodspel", concludeert Gerard Hoekman van Mulder Onions.


Gerard Hoekman en Rene Vanwersch tijdens de Fruit Attraction

Inmiddels wordt de baalprijs al richting de 16 cent toe gepraat. "Voor markten als Afrika die geen andere keuzes hebben, zal dat nog wel gaan. Maar voor bestemmingen als het Verre Oosten speel je gevaarlijk spel. Iedere prijsstijging roept meer concurrentie van andere productielanden op", vervolgt Gerard. Hij verwacht de komende weken dan ook een stroeve markt door de prijsstijgingen. "De verhouding tussen veldgewas en baalprijs is niet in balans."

Lichtpuntje is volgens de exporteur de kwaliteit. "Die is gewoon goed. Al blijft de vraag wel boven de markt hangen hoe goed die in de bewaring blijft. De uien zijn erg warm binnengekomen. Is de MH30-behandling aangeslagen? Dat zijn allemaal zaken die gedurende het seizoen impact kunnen hebben."

Een commissionair verwacht dat het seizoen tot nieuwjaar wel goed zal lopen. "Maar voor de periode erna ben ik huiveriger. We doen nu wel handel voor november en december, maar voor de periode erna is er nog geen vraag. Maar je weet nooit hoe het seizoen zich ontwikkelt. Een paar jaar terug zakte de prijs weg in december, maar kwam Braziliƫ vervolgens aan de markt. Vorig jaar exporteerden we volop naar Polen, maar daar heeft men nu ook een goede oogst en zijn de prijzen veel lager."

Voor meer informatie:
Mulder Onions BV
Hagenroderstraat 32
6464 CP Kerkrade
Tel: 045-5678700
Fax: 045-5678708
gerard@mulder-onions.com
www.mulder-onions.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven