Jan-Willem van der Klugt, projectleider bouw bij DLV Advies:

Bewaring ontwerpen? Binnen beginnen!

Een goed ontwerp begint niet bij het vaststellen van de lengte, breedte en hoogtematen van een gebouw. Het start van binnenuit bij de functie van het gebouw. Dat stelt Jan-Willem van der Klugt, projectleider bouw bij DLV Advies.

Logistiek bepaalt ontwerp
Een uitgekiend ontwerp begint bij een optimale logistiek. Door de schaalvergroting in de landbouw worden erven veel groter. Dit veroorzaakt grotere afstanden in intern transport. Daarom begint hij met een plattegrond. "Daarop geef je precies aan welke functies waar zitten en welke bewegingen er plaatsvinden. Dit kan transport zijn met een heftruck, maar ook looplijnen van personeel. Dit doe je voor elk product. Zo krijg je veel lijnen op het papier, een soort 'spaghetti-diagram'. Hierin wordt snel duidelijk waar de aandachtspunten liggen. Waar een lijn zichzelf kruist, kan er efficiënter gewerkt worden. Waar lijnen elkaar kruisen komen heftrucks elkaar tegen in het gebouw. Dat levert ook vaak oponthoud en soms ook onveilige situaties op. Een aanpak die goed werkt is in één lijn rondwerken in het gebouw vanaf het punt waar de producten binnenkomen tot het punt waar de producten het gebouw uitgaan".

Optimalisatie van loop- en rijroutes
Deze aanpak werkt voor nieuwe ontwerpen maar het biedt ook zeker meerwaarde in bestaande gebouwen. "In alle gebouwen kan wel iets geoptimaliseerd worden." Als voorbeeld noemt Jan-Willem een bedrijf waar bloemen met de hand van de ene band naar de andere band gebracht werden: "Na het uittekenen bleek dat de medewerker hierdoor dagelijks zes kilometer met bloemen op zijn schouder liep. Het optimaliseren van deze werkwijze leverde veel tijd winst op naast uiteraard betere werkomstandigheden."

Locatie van het gebouw
Naast de interne loop- en rijroutes moet ook gekeken worden naar de loop- en rijroutes van en naar de andere gebouwen op het erf. Jan-Willem: "Gemiddeld bouwen mijn klanten eens in de 15 jaar. Bij het bepalen waar het gebouw moet komen is mijn eerst vraag dan ook altijd waar het volgende gebouw gaat komen. Dat lijkt vaak nog ver weg, maar door vooruit te denken blijft de erfindeling passend."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven