Nederlandse export fruitbomen toegestaan

Turkse statements “te gretig”

Vorige week liet het Turkse Ministerie van Landbouw weten dat de eerste zendingen van citrus naar Rusland onderweg waren. Volgens de Russen klopt die informatie niet. "Ze zijn een beetje te gretig in hun statements," reageerde het hoofd van de Russische fytosanitaire dienst. "Ze kunnen de contracten voorbereiden voor leveringen in de toekomst, maar de beslissing wordt gemaakt nadat we op inspectie geweest zijn. De inspecties staan gepland voor deze week."Volgens de Turkse autoriteiten zal Rusland op korte termijn meer producten van de boycotlijst schrappen, zei de minister van Handel in de media. "De Russische markt heeft de deuren weer geopend voor ons. We kunnen al sinaasappelen, mandarijnen, abrikozen, perziken en pruimen exporteren," aldus de minister. "We blijven in gesprek met Rusland en we weten dat Rusland op korte termijn meer producten zal toelaten."
Hoewel de sancties tegen Turkije zijn opgeheven, zullen Turkse exporteurs de nieuwe markten die ze aangeboord hebben niet direct de rug toekeren. Deze nieuwe markten liggen vooral in Aziƫ en het Midden-Oosten.

Nederlandse export fruitbomen toegestaan
Nederland heeft toestemming gekregen om voor het eerst sinds 2008 weer fruit- en laanbomen naar Rusland te exporteren. Dat maakte brancheorganisatie LTO deze week bekend. In september inspecteerde de Russische autoriteiten Nederlandse bedrijven. Bij deze acht inspecties bleken de monsters ziektevrij en werden daardoor goedgekeurd. Deze acht bedrijven hebben toestemming gekregen voor de export, mits er een daadwerkelijke vraag is van een Russische partner.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven