Herwaardering landbouwgronden met landbouwvrijstelling

De fiscale wetgeving rondom de inbreng van gronden in een maatschap is dit jaar veranderd. De vraag die de Hoge Raad moest beantwoorden was of de niet overgedragen helft van de grond, waar de inbrenger zelf recht op blijft houden, ook kan worden geherwaardeerd op de werkelijke waarde. De Hoge Raad heeft deze vraag positief beantwoord. Het gevolg is dat alle in de maatschap ingebrachte gronden volledig kunnen worden geherwaardeerd.

Herwaardering grond in maatschap of vof
Bij inbreng van grond in een maatschap of vof mag het gedeelte van de stille reserves dat niet wordt overgedragen aan de andere vennoot óók geherwaardeerd worden. Dit betekent dat bij inbreng van landbouwgrond in een maatschap of vof volledige herwaardering mogelijk blijft.
 
Ook de ondergrond van gebouwen, los van het gebouw zelf (de opstal), mag geherwaardeerd worden met toepassing van de landbouwvrijstelling. Dit betekent dat ook de landbouwvrijstelling op de ondergrond van de bedrijfsgebouwen veilig gesteld kan worden voor de toekomst door inbreng in de maatschap.

Herwaarderen interessant
Herwaardering van de grond is doorgaans niet mogelijk zonder belastingheffing over het niet-vrijgestelde gedeelte van de stille reserve (de fiscale claim). Dat zal voor veel ondernemers betekenen dat zij zullen afzien van herwaardering. Soms is echter herwaardering met belastingheffing over de claim toch interessant, bijvoorbeeld als de onderneming in de nabije toekomst toch zal worden beëindigd, of als het bedrijf een andere bestemming krijgt

In de praktijk
Verkoopt u landbouwgrond? Dan is de waardestijging op die grond tot de waarde economisch verkeer bij agrarische bestemming (WEVAB) onbelast. In de meeste gevallen kunnen telers hun gronden volledig op een hogere boekwaarde zetten door inbreng in een samenwerkingsverband. Bij eventuele afschaffing van de landbouwvrijstelling wordt er geen boekwinst meer behaald.

Voor alle telers geldt dat opwaardering kan plaatsvinden bij het vormen van een samenwerkingsverband, zoals een maatschap of vof, of door verandering van de vermogensbestanddelen binnen de maatschap of vof.

Voor meer informatie:
DLV Advies
Oostwijk 5
5400 AM Uden
info@dlvadvies.nl
www.dlvadvies.nl
+31 (0)413-336800

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven