Spaanse knoflooksector profiteert van schaarse Chinese aanvoer

Knoflook is aan een sterke opmars op de internationale AGF-markt bezig. De Spaanse regio Andalusië, en met name de provincie Cordoba, is een belangrijk knoflookteeltgebied. In de laatste 9 maanden hebben bedrijven uit Cordoba meer knoflook geëxporteerd dan gedurende het hele vorige jaar en zij hebben bovendien kunnen profiteren van de hogere prijzen. De inkomsten tot aan september lopen op tot €46,5 miljoen ten opzichte van €29,5 miljoen vorig jaar. 

Deze sterke groei kan toegeschreven worden aan de slechte oogst in China, 's werelds grootste knoflookproducent, met een aandeel van 70% in de wereldwijde knoflookproductie. Hierdoor zijn de prijzen gestegen waardoor telers in Cordoba na jaren van onzekerheid een zeer winstgevend seizoen hebben gehad.

Vorig jaar werd in de regio op 1.977 hectare knoflook gezaaid waarmee het areaal 12% groter was dan in het jaar daarvoor, maar wel onder het gemiddelde van 2011-2014 bleef, dat 2.046 bedroeg. Feitelijk is het areaal nog groter omdat telers uit Cordoba ook knoflook telen in andere Andalusische provincies, zoals Sevilla (837 hectare), Granada (710 hectare) en Malaga (600 hectare).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven