Spaans knoflookareaal 20% groter

De afzet van knoflook verloopt dit seizoen uitstekend. De zaken gaan zelfs zo goed dat producenten en handelaren orders afwijzen uit vrees dat zij anders niet aan de contracten met hun vaste klanten kunnen voldoen.

"Als we iedere bestelling aannemen dan zullen we niet in staat zijn onze klanten het gehele seizoen te beleveren. We kunnen de groeiende vraag niet meer opvangen, met name nu we nog niet weten hoe de markt zich verder zal ontwikkelen," legt Luis Fernando Rubio, van de Nationale Telersvereniging, uit.

Volgens Luis Fernando verloopt de afzet even vlot als vorig seizoen en gezien de beperkte aanvoer zullen de knoflookvoorraden aan het einde van het seizoen uitgeput zijn. "Zowel de markt als de prijzen zijn stabiel, afgezien van enkele lichte stijgingen voor nieuwe contracten. Het ziet er naar uit de situatie tot maart zo zal blijven, totdat China op de markt komt met zijn knoflook voor de binnenlandse markt."

"De prijsstijgingen van de laatste twee jaar zijn voornamelijk het gevolg van speculatie in China. Voor exporteurs in Spanje en overige producerende landen heeft dit gunstig uitgepakt. Zodoende is ook Argentinië op de markt gekomen met goede prijzen en resultaten."

Areaal volgend seizoen 20% groter
Spanje verwacht dat het areaal gewijd aan de teelt van vroege knoflook volgend seizoen met 15% tot 20% zal groeien. Het areaal van paarse knoflook, waarnaar de vraag wereldwijd sterk groeit, zal met 20% tot 25% uitgebreid worden.

De aanplant van de vroege knoflook heeft onder goede weersomstandigheden plaats kunnen vinden. "De recente neerslag is zeer gunstig voor het planten van vroege knoflook. Deze week zullen we verder gaan met het planten van paarse knoflook."

Luis Fernando legt uit dat het areaal zelfs nog verder uitgebreid had kunnen worden als er geen tekort aan pootgoed was geweest. Bovendien heerst er onzekerheid onder telers en grondbezitters omtrent de CAP-rechten aangezien knoflook een rotatiegewas is. "De tuinbouwsector wordt over het algemeen slecht geïnformeerd en het wantrouwen onder pachters en producenten is groot als het aankomt op de toepassing van de nieuwe CAP-regelgeving."

Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
ANPCA
Plaza Arrabal del Coso, s/n. Aptdo 66
16660 Las Pedroñeras (Cuenca). Spain
T: +34 638 10 39 10
info@anpca.es
www.anpca.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven